1. Nu rosti sentinta despre Adevar cand tu insuti nu te tii de invatatura izvorata de la el. Nu socoti ca locul tau este numai intre cei pe care ii lauda Biblia, iar locul celor care nu spun ca tine, intre cei pe care ii mustra. Nu te compara numai cu sfintii si cu martirii, []1. Nu rosti sentinta despre Adevar cand tu insuti nu te tii de invatatura izvorata de la el.

Nu socoti ca locul tau este numai intre cei pe care ii lauda Biblia,iar locul celor care nu spun ca tine, intre cei pe care ii mustra.

Nu te compara numai cu sfintii si cu martirii, cand ar trebui sa te compari cu vamesii si cu pacatosii!Caci mandria a nimicit mai multe suflete decat a mantuit smerenia.2. O, ce mare bucurie si fericire aduce fiintei noastre fiecare adevar pe care mintea noastra il patrundesi fiecare cuvant care n-i s-a descoperit priceperii si ratiunii noastre.3. In bucuria si setea adevarului stau atat ravna noastra dupa citirea si dupa ascultarea Cuvantului Sfant, cat si bucuria cea mare pe care o avem patrunzandu-l;sta si dorinta dupa meditatiile si dupa vestirea din Evanghelie,dar si odihna cereasca aflata in ele;sta si alergarea dupa cuprinderea comorilor ceresti, dar si negraita bucurie ca le-am aflat.4. O, ce mare bucurie ne daruieste Domnul nostru Iisus Hristos ori de cate ori ni se descopera din nou si din nou cunoasterea Lui in vreun fel mai luminos!Prin cuvintele Sale sau prin faptele Lui de dragoste, tot mai pline de putere fata de noi, ne vorbeste mereu El.

De aceea, cu cat Il aflam mai mult, cu atat Il cautam mai insetati.15. Lauda si mustrareAvutia sfantului mostenitor / Traian Dorz. Sibiu: Oastea Domnului, 2005