Puterea Duhului Sfânt
Inainte de a Se inalta la Ceruri, Mantuitorul le arata Ucenicilor Sai ca cel mai important lucru in viata lor nu era de a sti vremile si soroacele, ci de a primi acea putere pe care o dadea Duhul Sfant, trimis in lume sa realizeze, prin cei care Il primesc, opera de restaurare a omului si de pregatire a Imparatiei lui Dumnezeu. In ziua de Rusalii, Duhul Sfant S-a pogorat peste cei doisprezece Apostoli in douasprezece limbi ca de foc, daruindu-le aceasta putere. Astfel, Botezul cu Foc ii transforma din temelii pe Ucenicii care L-au insotit in viata pamanteasca pe Mantuitorul, in toate imprejurarile si situatiile pe care le cunoastem. Schimbarile se si vad. Umilii pescari, din niste oameni simpli, nestiutori, au devenit adevarati carturari, dobandind o intelepciune si o cunoastere carora nimeni nu le va putea sta impotriva. Din niste fricosi si gangavi au devenit niste oameni plini de indrazneala, niste manuitori iscusiti si marturisitori ai Cuvantului Vietii. Prin acesti oameni, care au intrat in scoala Duhului Sfant, se faceau multe semne si minuni, ce au zguduit multimile de pacatosi, aducandu-le la Hristos. Cunoastem din Faptele Apostollor, din Epistolele lor si din Sf. Traditie, de ce jertfe uriase au fost capabili acei care au fost fulgerati de focul si puterea Duhului Sfant. Asa s-au nascut nebunii intru Hristos. Acestia au schimbat lumea si ni L-au adus pe Hristos in viata noastra in fiecare epoca din istoria omenirii.
Biserica noastra are atatea rugaciuni catre Duhul Sfant. Aceasta, pentru ca El lucreaza astazi in lume. El mijloceste cu suspinuri negraite, implinind astfel ceea ce noi nu putem implini din cauza slabiciunilor noastre, pentru ca rugaciunea noastra, rodul buzelor noastre si al inimii, faptele noastre, facute in smerenie, sa ajunga la Parintele Luminilor, fara pata si fara zbarcitura. El este Sfintitorul vietii noastre, caci Voia lui Dumnezeu este sfintirea noastra (I Tes. 4, 3).
Prin Taina Sf. Botez, prin baia lacrimilor de pocainta prin nasterea din nou redobandim sfintenia si curatia; apoi, omul cel launtric, omul cel nascut la o viata noua trebuie sa duca lupta pentru cresterea omului cel duhovnicesc, folosind toate armele de lovire si de aparare pe care le da Duhul Sfant (Efes. 6). Numai prin puterea Duhului Sfant ducem aceasta lupta. i ceea ce uimeste mai mult si ne face sa vedem dragostea lui Dumnezeu este ca in aceasta lupta El ne intelege si ne ajuta, pentru ca tocmai in slabiciunea noastra sa se vada puterea Lui Sfanta, pedagogia aceasta divina, practicata de Duhul Sfant pentru cresterea si desavarsirea noastra spirituala. De aici dobandim acea incredere ce ne face sa afirmam impreuna cu Apostolul Neamurilor: Pot totul in Hristos, Care ma intareste! (Filip. 4, 13).
De aici schimbarile spectaculoase in viata pacatosilor. Desfranatele si desfranatii se vindeca de acest greu pacat, traind o viata de curatie; hotii incep sa-si castige existenta prin munca lor; betivii ies de sub puterea alcoolului, schimbandu-si radical viata; cei care erau stapaniti de fulgerul maniei devin calmi, biruind acest pacat pagubitor; cei zgarciti devin darnici, cei lacomi, cumpatati; cei care injurau si se veseleau prin glume indecente vorbesc acum un grai nou, au o vorbire plina de har si dreasa cu sare (Col. 4, 6).
Lupta pentru devenirea omului cel duhovnicesc e grea. La unii izbanda vine mai repede, la altii, dupa staruinte si nevointe indelungate. Dar important este ca in viata noastra a inceput sa lucreze Duhul Sfant, ca El, cu fiecare zi ce trece, cucereste inima noastra pana ce o supune intreaga lui Dumnezeu, transformand-o intr-o particica din Imparatia Lui. Taina puterii in viata noastra este prezenta Duhului Sfant. De aceea, Il si invocam zilnic, rugandu-ne: Vino si Te salasluieste intru noi si curateste,...