S-a intamplat in 20 februarie Ziua Mondiala a Dreptatii Sociale. Conform declaratiei de la Copenhaga referitoare la dreptatea sociala, cei trei piloni importanti sunt: eradicarea saraciei, oportunitati de angajare pentru toti si integrarea sociala. Important este modul in care acestia se impletesc reciproc pentru atingerea scopului de realizare a dreptatii sociale. Ziua dezrobirii []The post S-a intamplat in 20 februarie appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 20 februarie was first posted on februarie 20, 2021 at 1:00 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 20 februarie Ziua Mondiala a Dreptatii Sociale. Conform declaratiei de la Copenhaga referitoare la dreptatea sociala, cei trei piloni importanti sunt: eradicarea saraciei, oportunitati de angajare pentru toti si integrarea sociala. Important este modul in care acestia se impletesc reciproc pentru atingerea scopului de realizare a dreptatii sociale. Ziua dezrobirii romilor; stabilita prin Legea 28 din 11 martie 2011 privind comemorarea dezrobirii romilor din Romania. La 20 februarie 1856 a fost promulgata legea prin care tiganii au devenit oameni liberi, cu drepturi si indatoriri egale cu ale celorlati cetateni din Romania. 1431: A trecut la cele vesnice Papa Martin al V-lea. A pus capat Marii Schisme din sanul Bisericii catolice, intarind puterea Papalitatii si a restabilit resedinta pontificala la Roma.

A fost adversar al miscarii husite. 1482: A murit sculptorul Luca della Robbia. Luca della Robbia este un important sculptor al Renasterii Florentine, membru al unei prestigioase familii de sculptori si ceramisti florentini. 1724: A avut loc, la Londra, premiera operei Iulius Caesar, de Georg Friederich Handel, pe un libret de Nicola Haym.

Actiunea se petrece in Egipt, in anul 48 inainte de Hristos. 1733:Prin osteneala dascalului Petcu oanul, de la Brasov, apare un Calendar romanesc pe 100 de ani , tradus din limba slavona, prin intermediar rusesc . 1786: A trecut la cele vesnice, in Iasi, mitropolitul roman Gavriil Callimachi (n.1710).

A fost ridicat in scaunul de Mitropolit al Moldovei in anul 1760, unde a pastorit timp de 15 ani, pana in 1786. Sub indrumarea lui, s-a ridicat noua catedrala mitropolitana la Iasi. A infiintat o tipografie, unde s-au tiparit o serie de carti religioase si laice. 1790: A incetat din viata Iosif al II-lea, rege roman (din 1764), imparat al Sfantului Imperiu Roman de Natiune Germana (1765-1790) si rege al Ungariei si Boemiei (1780-1790).

Fiul reginei Maria Thereza. In timpul domniei sale si al Mariei Thereza, Bucovina a fost anexata de Habsburgi (1775) si a avut loc prima rascoala condusa de Horea, Closca si Crisan (1784). 1791: S-a nascut Karl Czerny (m.1857), compozitor austriac. A desfasurat activitate pedagogica si de pianist, fiind considerat un reprezentant al scolii pianistice vieneze din primul deceniu al secolului al XIX-lea.

A scris piese pentru pian, lucrari didactice (caiete de studii pentru pian). 1815: Nava americana USS Constitution captureaza navele britanice HMS Cyane si HMS Levant.

USS Constitution sau Old Ironsides este una dintre primele fregate construite pentru marina americana, cea mai impresionanta nava din clasa ei la acea vreme, fiind prezenta in numeroase batalii navale.

Lansata pe 21 octombrie 1797, avea o lungime de 62 m si putea transporta peste 50 de tunuri si un echipaj de peste 450 de oameni. A fost nava amiral in Razboiul tripolitan (1801-1805) si si-a indeplinit cu succes misiunea.

In Razboiul din 1812, a invins fregata britanica Guerriere. Traditia spune ca acest nume i-a fost dat de marinari, care au vazut ca proiectilele engleze nu reuseau sa perforeze componentele navei construite din lemn de stejar.

A fost declarata inapta de a mai iesi pe mare in 1828, dar poezia lui Oliver Wendell Holmes Old Ironsides a dus la organizarea unei campanii publice in vederea conservarii navei. Restaurata in perioada 1927-1931, este ancorata in portul Boston, iar in prezent poate fi vizitata. 1816: Premiera, la Roma, a operei Barbierul din Sevilla de Gioacchino Rossini (pe libretul lui C. Sterbini, dupa piesa omonima a scriitorului francez Charles de Beaumarchais) 1838: Are loc prima reprezentatie de opera in limba romana, cu Norma de Vincenzo Bellini, sustinuta de elevii Conservatorului Filarmonic-Dramatic din Iasi 1844: S-a nascut Ludwig Eduard Boltzmann, fizician si matematician.

Ludwig Eduard Boltzmann ( d. 5 septembrie 1906) a fost un fizician si matematician austriac, membru al Academiei de Stiinte din Viena, faimos pentru fondarea mecanicii statistice, ca metoda generala de studiere a gazelor.

A generalizat legile teoriei cinetice a gazelor cu ajutorul metodelor statistice si a fundamentat pe cale cinetico-moleculara principiul al doilea al termodinamicii.

Boltzmann a fost unul dintre adeptii conceptiei atomiste stiintifice, situandu-se ferm pe pozitii materialiste in interpretarea fenomenelor fizice. 1844: S-a nascut canadianul Joshua Slocum, cel mai mare navigator solitar al secolului al XIX-lea 1849, 20.

II / 4.

III: Franz Joseph I de Habsburg, imparatul Austriei (1848-1916) si rege al Ungariei (1867-1916), promulga o Constitutie (numita Constitutia din 4 martie ) prin care se recunoaste Transilvaniei o autonomie limitata 1858: S-a nascut medicul american Howard Kelly; in paralel cu activitatea clinica si cea de conducator al unor asezaminte spitalicesti, a desfasurat si o intensa munca de cercetare, fiind considerat drept pionier in tratamentul cu radiu al cancerului; membru corespondent strain al Academiei Romane (1921) (m.12.

I.1943) 1877: Premiera baletului Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski.

Libretul baletului (in 4 acte) este unul dintre cele mai cunoscute si a fost pus in scena pentru prima data in 1877 in Moscova la renumitul Teatru Bolsoi, coregraf fiind Julius Reisinger, avand ca sursa de inspiratie o veche legenda rusa (dupa altii, o legenda germana, daca judecam dupa numele personajelor principale: Siegfried, Odette Odillia, Rotbart s.a.) si a corespuns pretentiiilor compozitorului rus. 1882: A murit Mos Ion Roata, deputat in Adunarea ad hoc a Moldovei.

Ion Roata (n. 1806, satul Campuri, judetul Vrancea; d. 20 februarie 1882, satul Gura Vaii, judetul Vrancea), cunoscut si sub numele de Mos Ion Roata, a fost un taran roman, deputat in Divanul Ad-hoc si un sustinator inflacarat al Unirii Principatelor Moldova si Valahia si al reformei agrare din Principatele Unite Romane. 1901: S-a nascut Radu Cioculescu (m.1961), cronicar muzical, eseist si traducator roman. A tradus, impreuna cu sotia sa, Eugenia Cioculescu, ciclul In cautarea timpului pierdut, roman in 7 parti al prozatorului francez Marcel Proust, o capodopera a literaturii universale. S-a stins din viata la 1 ianuarie 1961 in inchisoarea de la Dej, condamnat de regimul comunist. 1911: A murit Grigoriu tefanescu, geolog si paleontolog; sub indrumarea sa a aparut, in 1898, prima harta geologica a Romaniei, la scara 1:200.000; membru al Societatii Academice Romane (n. 1836) 1912: George Enescu a concertat pentru prima oara cu Filarmonica din Budapesta, avand in program Simfonia spaniola, de Lalo (dirijor Kerner Istvan). 1915: A murit Sir Charles Augustus Hartley, inginer britanic; intre anii 1856 si 1907 a fost sef al Comisiei Europene a Dunarii (CED), perioada in care a lucrat la modernizarea portului romanesc Sulina (1858-1861) 1918, 20.

II/5.

III.: Se semneaza, la Buftea, Tratatul preliminar de pace intre Romania si Puterile Centrale, pe baza caruia vor incepe, la Bucuresti, la 9/22 martie acelasi an, tratativele in vederea incheierii pacii (dupa prima conflagratie mondiala) 1920: A incetat din viata Robert Edwin Peary (n.1856), explorator polar american.

A intreprins explorari in regiunile arctice. Este creditat ca prima persoana care a atins Polul Nord geografic al Pamantului, la 6 aprilie 1909. 1922: A avut loc, la Bucuresti, logodna Principesei Maria (Mignon) a Romaniei cu Principele Alexandru (unicul fiu al regelui Serbiei, Petru I Karagheorghevici); nunta a avut loc la 8 iunie 1922, la Belgrad.

Maria s-a nascut la 6 ianuarie 1900, in orasul Gotha, provincia Turingia, Germania. Mama sa era Maria de Edinburgh devenita Regina Romaniei.

Tatal Mariei a fost Regele Ferdinand I al Romaniei. 1924: S-a nascut Eugen Barbu, prozator, dramaturg, eseist, traducator, publicist; membru corespondent al Academiei Romane (m. 1993).

A debutat cu volumul de nuvele Munca de jos (publicata mai intai in Viata Romaneasca, si apoi republicata la Editura Tineretului sub titlul Gloaba). A scris apoi romanele Groapa, oseaua Nordului, Saptamana nebunilor, Principele (volum ce a fost insotit de mai multe volume intitulate Caietele principelui, un soi de santier al creatiei), Ianus (publicat postum). A fost laureat al premiului Herder.

A lasat si un Jurnal.

A fost casatorit cu actrita Marga Barbu pentru care a creat, in calitate de scenarist, seria...