S-a intamplat in 26 aprilie Ziua mondiala a proprietatii intelectuale , marcata din initiativa Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI), organism specializat al ONU, cu sediul la Geneva. Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale este celebrata din anul 2001. Ziua de 26 aprilie a fost aleasa in legatura cu un alt eveniment: in anul 1970, la []The post S-a intamplat in 26 aprilie appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 26 aprilie was first posted on aprilie 26, 2021 at 1:14 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 26 aprilie Ziua mondiala a proprietatii intelectuale , marcata din initiativa Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI), organism specializat al ONU, cu sediul la Geneva.

Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale este celebrata din anul 2001. Ziua de 26 aprilie a fost aleasa in legatura cu un alt eveniment: in anul 1970, la aceasta data, intra in vigoare Conventia internationala asupra Proprietatii Intelectuale. 121: S-a nascut Marcus Aurelius, imparat roman. Marc Aureliu, in latina Marcus Aurelius (n. Roma, d. 17 martie 180, probabil la Vindobona, azi Viena) a fost un imparat roman din dinastia Antonina, intre anii 161 si 180 p.

Chr., si filozof stoic. Nascut ca Marcus Annius Verus sau Marcus Catilius Severus, a luat mai tarziu, dupa ce a fost adoptat de imparatul Antoninus Pius, numele de Marcus Aelius Aurelius Verus.

In politica interna, Marc Aureliu a condus afacerile imperiului in stransa colaborare cu Senatul si a initiat o serie de reforme in problemele administrative si de drept, a construit scoli, spitale si orfelinate. Domnia lui Marc Aureliu a fost marcata de aspre persecutii ale crestinilor, cum a fost cea din 177 la Lugdunum (azi Lyon).

Singura sa lucrare a fost redactata in limba greaca, Ta eis heauton (Catre mine insumi ), tradusa mai tarziu in limba latina cu titlul Meditationes (Meditatii ), in 12 carti. Continutul lor are in special un caracter moral, o filozofie practica pentru viata de fiecare zi. 1711: S-a nascut, David Hume (m.1776), filozof si istoric scotian.

Reprezentat al empirismului.

A dezvoltat o teorie a cunoasterii intemeiata pe experienta (Tratat despre natura umana; Istoria Angliei; Dialoguri asupra religiei naturale). 1775: In urma conventiei incheiate intre Imperiul Otoman si Austria, Bucovina intra in componenta Imperiului Habsburgic. 1798: S-a nascut Eug ne Delacroix, pictor, desenator, gravor si litograf francez. 1848, 26.

IV/8.

V.: A avut loc o conferinta a conducatorilor romani din Transilvania, la Sibiu, unde s-a aprobat un proiect de program redactat de Simion Barnutiu, care cuprindea, in esenta, problema recunoasterii politice a natiunii romane si protestul impotriva preconizatei uniuni a Transilvaniei cu Ungaria. 1865: S-a nascut Akseli Gallen-Kallela, pictor si grafician finlandez.

Akseli Gallen-Kallela (d. 7 martie 1931) a fost un pictor si grafician finlandez.

Este celebru pentru ilustratiile la epopeea nationala Kalevala, ilustratiile sale fiind considerate foarte importante pentru definirea identitatii nationale finlandeze. Exista un muzeu care-i poarta numele in Espoo, Finlanda. 1877: Ca urmare a bombardarii oraselor romanesti de la Dunaae de catre artileria turca, armata romana deschide focul asupra Vidinului.-1879: S-a nascut Sir Owen Richardson, fizician britanic; a descoperit legile fenomenului de emisie termoelectronica; Premiul Nobel pentru Fizica pe 1928.

Sir Owen Willans Richardson (d. 15 februarie 1959) a fost un fizician britanic, profesor la Universitatea Princeton intre 1906 si1913, si detinator al Premiului Nobel pentru fizica in 1928 pentru munca sa in cadrul domeniului termoionilor si in special pentru descoperirea efectului care ii poarta numele Efectul Richardson .-1889: S-a nascut Ludwig Wittgenstein, filosof englez de origine austriaca. Ludwig Josef Johann Wittgenstein (n. Viena d. 29 aprilie 1951, Cambridge/Anglia) a fost un filozof austriac, autorul unor contributii fundamentale in dezvoltarea logicii moderne si a filosofiei limbajului, desi in cursul vietii a publicat o singura carte: Tractatus Logico-Philosophicus (1921). Culegerea de prelegeri si notite, in care mai tarziu se distanteaza de unele pozitii initial sustinute in Tractatus, a fost publicata postum.

Lucrarea care nu are mai mult de 100 de pagini este una dintre marile opere ale secolului al XX-lea. Dimensiunea redusa a lucrarii este pertinenta stilului autorului care considera ca ceea ce poate fi spus, se poate spune pe scurt . Cartea are o structura riguroasa, toate propozitiile fiind numerotate. 1898: S-a nascut poetul spaniol Vicente Aleixandre; Premiul Nobel pentru Literatura pe 1977.

Vicente P o Marcelino Cirilo Aleixandre y Merlo (d. 13 decembrie 1984) a fost un poet spaniol, membru al generatiei 27, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura (in anul 1977).

Principalele caracteristici ale poeziilor sale suprarealiste sunt: folosirea metaforei stranii, cultivarea versului liber si subtilitatea tehnicii. 1900: S-a nascut Charles Richter, fizician si seismolog american; in 1935 a inventat scara ce masoara intensitatea miscarilor seismice si care-i poarta numele (m. 1985) 1904: S-a nascut geologul tefan Ghika-Budesti; studii geologice si petrografice privind Carpatii Meridionali; studii de geologie tehnica pentru barajele de la Bicaz, Vidraru si Lotru; membru corespondent al Academiei Romane din 1955 (m. 1959). 1906: A murit Nicolae Predescu, prozator si eseist (n. 1834). 1907: A murit Joseph Hellmesberger jr., compozitor, violonist si dirijor austriac (n. 1855). 1908: S-a stins din viata, la Galati, Fanny Tardini (n.1823), actrita romana.

A jucat in trupele teatrale conduse de C. Caragiale, Matei Millo si M. Pascaly. In 1860 a infiintat o trupa proprie.

Ca interpreta, s-a remarcat in drame romantice si in melodrame. 1910: A murit Bj rnstjerne Bj rnson, poet, prozator, dramaturg si publicist norvegian, unul dintre cei patru mari ai literaturii norvegiene a secolului al XIX-lea (alaturi de Henrik Ibsen, Alexander Kielland si Jonas Lie); Premiul Nobel pentru Literatura pe 1903. 1910: S-a nascut producatorul japonez de film Tomoyuki Tanaka, creatorul serialului Godzilla (m. 1997). 1912: S-a nascut scriitorul american de origine canadiana Alfred Elton Van Vogt, unul dintre cei mai de seama reprezentanti ai literaturii science fiction (m. 2000). 1920: Biologul Emil Racovita a infiintat la Cluj, impreuna cu zoologul francez Ren Jeannel, stabilit pentru o vreme in acest oras, primul Institut speologic din lume. 1920: S-a nascut, la Ilva Mare, jud. Bistrita, Alexandru Husar, filosof si scriitor roman. Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. A fost profesor la Universitatile din Cluj si Iasi.

A publicat volumele Dincolo de ruine.

Cetati medievale (1959),Intoarcerea la literatura (1978), Ars Longa (1980), Izvoarele artei (1988), Irenikon (versuri, 1990), Ideea europeana (1993), Anti-Gog (1996), Poeme de odinioara (2000), Pro Eminescu (2001) etc.-1920: Biologul Emil Racovita a infiintat la Cluj, impreuna cu...