O pilda cu talc sufletesc Prin orasele mari, cu circulatie multa si deasa, la incrucisare de strazi, sunt asezati politisti care indreapta trecerea persoanelor, carutelor si masinilor, prin aratarea cu bratele, cu fluierul, dar mai adesea cu o tabla ce se misca pe un picior si pe care e scris cuvantul STOP, cuvant [] O pilda cu talc sufletesc Prin orasele mari, cu circulatie multa si deasa, la incrucisare de strazi, sunt asezati politisti care indreapta trecerea persoanelor, carutelor si masinilor, prin aratarea cu bratele, cu fluierul, dar mai adesea cu o tabla ce se misca pe un picior si pe care e scris cuvantul STOP, cuvant inteles in toate limbile si care inseamna: Oprire! Opreste!Cand acest stop se intoarce intr-o parte, toti cei ce vin in fata lui, trebuie sa se opreasca in loc. Oricat de grabit ar fi omul, alerge cat de tare o masina, cand stopul ii apare in fata, trebuie sa stea pe loc. A trece pana cand nu i se da drumul, inseamna a te vari singur in primejdie, putand fi calcat in toata clipa de atare masina, tramvai ori trasura. De aceea, trecatorii trebuie sa astepte linistiti, pana cand stopul le da drumul liber.

Aceste stopuri cuprind o adanca invatatura sufleteasca pentru noi. Sufleteste, si noi alergam spre moarte. Dar moartea nu va fi decat inceputul vesniciei, care este buna sau rea, fericita sau nefericita, asa dupa cum a fost si viata noastra din aceasta lume. Dar pana sa ajunga acolo, nimeni n-are drum deschis, liber. Dumnezeu, Care ne iubeste, nu vrea sa ne lase in pierzare; de aceea, a asezat El in diferite locuri pe drumul vietii noastre, agenti ai Sai, care opresc mersul si alergarea noastra prin cate un stop, tinandu-ne pe loc si neeliberandu-ne drumul, adesea, decat dupa un timp destul de lung de zabava si asteptare.

Ce este boala, decat un stop ce te tine pe loc, zile, luni, ba chiar ani de zile, facandu-te sa cugeti asupra drumului pe care l-ai facut pana aci si indemnandu-te sa-ti schimbi drumul pierzarii si sa apuci pe calea vietii si a mantuirii. Cate suflete oprite pe loc de stopul bolii, nu s-au intors la Dumnezeu, apucand pe calea mantuirii! Mii de suflete multumesc lui Dumnezeu ca le-a trimis acest stop in cale, caci daca drumul nu le-ar fi fost inchis de aceasta oprire, n-ar fi ajuns niciodata sa se intoarca la Dumnezeu si sa se mantuiasca. Daca in viata mea n-as fi avut ani de zile acest neinduplecat stop al suferintei, cine stie ce s-ar fi ales de mine. D-abia acum ii inteleg rostul si multumesc lui Dumnezeu ca mi-a trimis si mi-a eliberat drumul, atata vreme, tinandu-ma pe loc, cu toata nerabdarea mea, pentru a ma indruma si a putea vedea, dupa ce mi-a deschis ochii, calea dragostei Lui, pentru a merge pe ea, si a cunoaste pe Capetenia mantuirii si credintii noastre, pe Cel ce i-a dat viata pe Golgota, si a-L urma pe El.

Poate si pe tine, iubite cititor, te-a oprit in loc stopul vreunei suferinte sau boli, ce te tin in pat sau in casa, asa ca nu poti sa-ti mai vezi de treburi, de ocupatii si de caile tale. Esti intristat ca nu mai poti umbla si lucra. Poate cartesti, te necajesti si chiar sudui pe stopul (nenorocit zici tu) care te tine pe loc. Inceteaza, dragul meu, inceteaza! Oprirea aceasta este o instiintare pe care Dumnezeu ti-o trimite, pentru a te indrepta pe alta cale, fiindca aceea pe care mergeai, pe care tu poate o credeai buna, te ducea la moarte si pieire vesnica; de aceea, taci si nu mai carti! Pocaieste-te si intoarce-te la Dumnezeu!Acest stop iti spune hotarat: Opreste-te! Nici un pas mai departe! Stai! Drumul pe care ai mers nu este bun! Viata pe care ai trait-o nu e buna. Schimba-ti viata! Schimba-ti drumul! Preda-te Domnului Hristos si incepe o viata noua cu El, ca sa fi mantuit si fericit pe totdeauna, pentru binele tau. Asculta si te supune, dragul meu, acestei instiintari.

Un alt stop sunt si intamplarile nenorocite, pagubele, intristarile, pierderile si loviturile ce le induram in viata. Noi alergam grabiti dupa castiguri, bani, averi, placeri, onoruri. Cand, deodata, stop! O nenorocire, o moarte naprasnica a unuia dintre cei iubiti, un foc, o apa, o talharie, pierderea boului din jug, a calului din ham, boala grea in familie, sau alta intamplare neprevazuta, te opreste naprasnic in loc. Intamplarea la care nici nu te-ai gandit, iti apare deodata inainte si te opreste in loc, ca pe o masina care din viteza cea mai mare trebuie sa opreasca atunci cand stopul ii apare in fata.

Cate lacrimi, cata deznadejde, ce plansete si zbuciume grozave, cati nu-si pierd mintile in asemenea imprejurari! Dar stopul ce te-a oprit in loc in chip atat de naprasnic, este un avertisment, o telegrama urgenta din partea lui Dumnezeu, sa stai pe loc, sa apuci grabnic alta cale, fiindca cea pe care alergai ca un cal fara frau te ducea in chip grabnic in prapastia pe care tu, orbit, n-o vedeai.

O, cate suflete nu s-au intors la Dumnezeu in urma nenorocirilor si intamplarilor naprasnice prin...