O parte din a doua vorbire a fratelui David Balauta de la nunta de la Leorda 26 iulie 1981 () Mantuitorul a trebuit sa stea pe cruce sase ore, apoi a murit. Ganditi-va fratiile voastre cat de chinuit a fost, cata durere (). A fost zdrobit, a fost batut, a fost chinuit in asa []O parte din a doua vorbire a fratelui David Balauta de la nunta de la Leorda 26 iulie 1981() Mantuitorul a trebuit sa stea pe cruce sase ore, apoi a murit. Ganditi-va fratiile voastre cat de chinuit a fost, cata durere (). A fost zdrobit, a fost batut, a fost chinuit in asa hal, dupa cum arata si Scriptura si ne putem noi inchipui, caci toata aceasta tortura, tot acest chin pe care El l-a indurat a fost de natura sa-I zdrobeasca tot trupul, sa nu mai ramana nimic sanatos in carnea Lui. i la urma, El termina cu iertarea. Ei, asta a culminat, a fost victoria cea mare in planul lui Dumnezeu: moartea lui Iisus Hristos pe cruce. De atunci a ramas crucea la loc de cinste pentru cei bine credinciosi. i acest Iisus este Mantuitorul nostru. Domnul Iisus Hristos este Mantuitorul nostru si a tot omul, si a toata lumea. Pe El deci, trebuie sa punem noi tot accentul vietii noastre. De asta trebuie sa ne interesam noi: sa-L avem pe El in noi, ca sa fim purtatori de Hristos. Noi ne impartasim cu Trupul Mantuitorului Iisus Hristos. Da, cu Trupul acela rastignit, cu Trupul acela chinuit, fratilor si surorilor. Daca noi venim la Sfanta Impartasanie in felul acesta, gandind: Cu acest Trup, Doamne Iisuse, eu vreau sa ma impartasesc, cu Trupul Tau intreg, cu Trupul Tau chinuit, asa cum a fost pe cruce , atunci, fratilor, altfel te impartasesti si altfel traiesti. i asa trebuie sa fie.

Fratilor si surorilor, noi suntem oameni intelegatori. Sa patrundem, fratilor, intelesul acesta, ca avem mare osanda daca nu vom intelege sau daca o vom lua prea usor. Credinta in Mantuitorul Iisus Hristos si-n orice lucru trebuie sa fie din inima, din toata inima. Caci prin credinta din toata inima se capata neprihanirea. i aceasta credinta din toata inima, va spun fratiilor voastre, [se manifesta] asa ca si cum eu si tu, si toti care ascultam am fost de fata atunci pe Golgota. Ca si cum si noi eram acolo si am vazut cum Il chinuiau pe Domnul Iisus Hristos si cum Ii bateau cuie in maini si in picioare. Ca si cum eu am vazut, am fost martor ocular la acest lucru si de atunci mi s-a ranit inima si nu mai pot (), decat sa ma caiesc mereu, fiindca pentru mine El a indurat moarte. Eu sunt vinovat de moartea asa de grea a Mantuitorului meu. i aceasta imi ispasise toata ticalosia vietii mele, tot pacatul si stiu ca El m-a iertat. Daca prin Jertfa m-a iertat, totusi nu pot sa uit, nu poate sa iasa din mintea mea, din inima mea ca eu sunt vinovat, ca si pentru mine a fost chinuit asa de tare si asa de mult.

Atunci L-ai aflat pe Iisus Hristos cel Rastignit, dragul meu. i de-atunci incolo de El vorbesti, de El te interesezi mai mult, de El te doare mai mult, de Lucrarea Lui si de tot ceea ce spune El dupa aceea.

Dupa asta si o data cu asta, rugaciunea ta este adeseori scaldata cu lacrimi in odaita ta, in adunarea ta, in biserica ta, oriunde ar fi si oricat ar fi. Adeseori cand treci prin lume, iti vin lacrimi si-ti aduci aminte de Mantuitorul tau, pe Care l-ai vazut pe cruce si Care a suferit asa de mult pentru tine, si Care ti-a dat mantuirea cea slavita, cea vesnica, pe care nu o meritai si pe care nu o merita nimeni.

Aceasta este aflarea lui Iisus Hristos. i plangi, si-ti curg lacrimi. i la biserica, de multe ori, cand asculti, iti curg lacrimi. i-ti curg lacrimi si cand te impartasesti. i-ti curg lacrimi cand te marturisesti la duhovnic. Mai ales atunci, frate! De cand ai intrat in Oastea Domnului, marturisirea, pe care o faceai tu pana atunci de suprafata, trebuie sa fie numai cu lacrimi. Bine-nteles, asta, dupa ce L ai cunoscut pe El. Celelalte marturisiri, pe care le-am facut pana acum de forma, n-au nici un efect, frate, si n-au adus schimbare, pentru ca noi am ramas mai departe in pacatele si-n ticalosiile noastre. Dar de-aici incolo, la marturisirea aceasta, ingenuncheati in fata preotului oricare preot ar fi, nu conteaza (), ori ai ramas in plata pe care a facut-o Domnul Iisus Hristos pentru tine si nu te mai pedepseste, ori te pedepseste pentru ca n-ai primit iertarea Lui, pentru n-ai cautat-o.() i, daca ai ajuns la starea asta, grijeste ca s-o pastrezi. Grijeste ca pe lucru...