1. Orice rugaciune implinita spre noi din partea Domnului, trebuie neaparat sa fie urmata de o multumire recunoscatoare din partea noastra spre El. Ce sfanta este totusi si ce duioasa dorinta Domnului dupa multumire din partea noastra! Cuvantul Lui parca ne roaga: si fiti recunoscatori! (Col 3, 15). 2. Cand din cei zece leprosi vindecati, []1. Orice rugaciune implinita spre noi din partea Domnului, trebuie neaparat sa fie urmata de o multumire recunoscatoare din partea noastra spre El.

Ce sfanta este totusi si ce duioasa dorinta Domnului dupa multumire din partea noastra! Cuvantul Lui parca ne roaga: si fiti recunoscatori! (Col 3, 15).2. Cand din cei zece leprosi vindecati, doar unul s-a intors sa multumeasca, Mantuitorul Bun S-a intrebat cu tristete: De ce numai strainul acesta s-a intors sa multumeasca lui Dumnezeu? (Luca 17,18).

Abia al zecelea si-a adus aminte de prima datorie care este a fiecaruia dintre noi!Dar oare acum al catelea se mai afla un recunoscator pentru cate binefaceri primim?3. Nu uita nici una din binefacerile Domnului este una dintre cele mai duioase si mai triste porunci ale Cuvantului Sfant (Ps 103, 2).

Duioasa, pentru ca vorbeste despre cea mai dulce datorie a noastra. i trista, pentru ca o implinim atat de putini si atat de putin4. Cat de minunat este cand rugaciunile noastre de cerere sunt urmate in aceeasi masura de rugaciunile noastre de multumire!Nimic nu poate echilibra mai frumos relatiile de dare si de primire, de binefacere si de recunostinta, de adus si de dus dintre noi si Dumnezeu ca rugaciunile noastre de multumire.5. Daca ne-am unit soarta noastra cu a lui Hristos si cu a Evangheliei Sale, nici noi nu putem avea parte in lumea aceasta de o altfel de soarta de cum a fost a LuiDar daca am inteles cu adevarat voia si lucrarea cea nespus de inteleapta a lui Dumnezeu, Ii vom multumi totdeauna Lui pentru toate lucrurile (Ef 5, 20).

Nu numai pentru ca aceasta este voia Lui cu privire la noi, ci si pentru ca tocmai acestea sunt spre cel mai mare bine al nostru (Rom 8, 28).6. Diavolul, pentru ca nu poate lovi direct in Dumnezeu, va lovi totdeauna in cei pe care Hristos ii iubeste cel mai mult, tocmai pentru ca si ei Il iubesc pe El la fel. Dar, in loviturile ingaduite de Domnul sa le sufere ei, Dumnezeu le da o nespus mai mare multumire, tocmai pentru ca au fost invredniciti sa sufere din pricina Lui (Fapte 5, 41; Rom 5, 3).7. Cei mai scumpi inaintea Domnului vor fi loviti de vrajmasul lui Hristos totdeauna cel dintai. Pentru ca satana stie cuvantul cel mai dureros al Domnului, care zice: cel ce se atinge de voi, se atinge de lumina ochilor Lui (Zah 2, 8). i cine sunt mai scumpi inaintea lui Dumnezeu ca acei care Ii canta Lui mai inspirat?8. Nu va plangeti niciodata cand aveti parte de vreo suferinta, fie din partea lui Dumnezeu, fie din a oamenilor; nu va dati seama cate adevaruri afla omul in scoala suferintei! Ce afla omul acolo nu mai afla niciodata si nicaieri in alta parte.9. Parintele nostru duhovnicesc daca a aflat ata-tea adevaruri minunate si atatea taine adanci ale lui Dumnezeu le-a aflat pe toate acestea numai in anii cei mai grei si in cuptoarele cele mai aprinse ale suferintei10. Suferinta zice el mi-a dat mie mierea cea dulce cu care am uns toate cuvintele si...