Viata unui crestin adevarat nu e numai o viata de lupta, ci si de suferinta Iar tu te lupta si sufera zice intr-un loc Ap. Pavel (II Tim. 2, 3). S-ar parea o contrazicere intre aceste vorbe. Dar nu este. In viata unui crestin luptator si biruitor isi are si suferinta insemnatatea ei, o insemnatate []Viata unui crestin adevarat nu e numai o viata de lupta, ci si de suferintaIar tu te lupta si sufera zice intr-un loc Ap. Pavel (II Tim. 2, 3). S-ar parea o contrazicere intre aceste vorbe. Dar nu este. In viata unui crestin luptator si biruitor isi are si suferinta insemnatatea ei, o insemnatate foarte mare. In Evanghelia Mantuitorului isi are locul ei, un loc foarte insemnat. O latura a Evangheliei, o latura a mantuirii noastre sufletesti este tocmai suferinta. Sa nu uitam ca Mantuitorul a fost inainte de toate un Miel Mielul lui Dumnezeu Care a biruit prin rabdare, tacere si suferinta. Din cele zece fericiri pe care le-a spus Mantuitorul, jumatate vorbesc despre suferintele ce le vor avea cei fericiti Fericiti sunt cei ce plang fericiti sunt cei prigoniti din pricina neprihanirii Fericiti veti fi cand va vor ocari pe voi si va vor prigoni Fericiti veti fi cand va vor uri pe voi oamenii si va vor ocari si izgoni dintre ei (Matei 5, 1-12 si Luca 6, 20-23).

Despre insemnatatea suferintelor in viata noastra crestineasca as putea scrie o carte intreaga. Voi spune aici pe scurt ca sunt patru feluri de suferinte.1. Intai e suferinta care vine ca o pedeapsa pentru pacate si ca o chemare, ca o solie a Tatalui Ceresc, sa ne intoarcem din caile pierzarii. O astfel de suferinta sunt si necazurile vremurilor noastre, care de ani de zile ne cheama sa ne intoarcem la Dumnezeu.2. A doua este suferinta ce ne vine ca o incercare a credintei noastre. O astfel de suferinta a fost aceea a lui Iov din Biblie.3. A treia e suferinta ce ne vine de la Domnul ca sa curete aurul credintei si inimii noastre. In foc se curata si aurul; in focul necazurilor si al incercarilor se curata si aurul credintei noastre. Printr-o astfel de suferinta curatitoare a trecut Iosif, din Biblie, si toti alesii Domnului. Printr-o astfel de suferinta trec toti cei care apuca pa calea mantuirii sufletesti. Pe cei care ii iubeste, Domnul ii cearta , zice Scriptura. Precum olarul arde mai tare in cuptor vasele cele mai bune, asa face si Domnul cand din tr un om vrea sa faca un vas ales. Domnul Isi scoate vasele cele alese din cuptorul suferintelor. Alesii Domnului au iesit si ies aproape toti din scoala suferintelor.

O, ce minunata este suferinta si roadele ei in viata crestineasca! Astronomii spun ca daca n-ar fi lasat Dumnezeu noaptea n-am cunoaste cerul; n-am cunoaste cerul instelat, n-am cunoaste cea mai minunata oglinda a puterii lui Dumnezeu: Universul cu luminile si cu minunile lui.

Daca n-ar fi fost noaptea, n-am cunoaste deplin puterea si marirea lui Dumnezeu. Asa si in lumea cea sufleteasca: daca n-ar fi noaptea suferintelor, n-am cunoaste deplin puterea si darul lui Dumnezeu, n-am cunoaste deplin increderea si alipirea noastra de Dumnezeu. Ne laudam in suferinte zice Ap. Pavel pentru ca suferinta lucreaza rabdare, iar rabdarea biruinta (Rom. 5, 3-4 si Iacob 2, 12). Suferinta ne tine strans legati de Dumnezeu, ne apropie mereu de Dumnezeu, ne ajuta sa-L aflam cu adevarat pe Dumnezeu si mantuirea sufletului nostru. In acest inteles cere Mantuitorul sa ne purtam zi de zi crucea suferintelor.

Eu nu ma rusinez sa spun ca L-am aflat cu adevarat pe Mantuitorul numai dupa ce El a pus pe umerii vietii mele o cruce grea de suferinta. Eu nu ma rusinez sa spun ca ma rog si azi Domnului sa lase aceasta cruce pe umerii mei ca nu...