Suntem mereu in cautarea unui sos bun, care sa acompanieze mancarurile noastre, de carne, sau de legume, in asa fel incat nu numai sa le puna gustul in valoare, ci si sa-l nuanteze. Ei bine, unul din sosurile pe care le fac adeseori, atat pentru legume fierte (la aburi) cat si pentru carnea (de pui, in principal) este acesta, pe care-l stiu de la o fosta colega, stabilita in strainatate de multi ani. Este un sos foarte bun, cremos si consistent, dulce-acrisor si de fiecare data cand il prepar si cand are mare succes la masa, ma gandesc la fosta mea colega...

Ceapa se curata, se spala si se taie foarte fin, dupa care se caleste usor in ulei, la foc mic, pana se inmoaie.

Se adauga, in tigaie, untul taiat felii subtiri, ca sa se topeasca mai repede.

Cand untul s-a topit, se adauga usturoiul, taiat si el foarte fin si se caleste la foc mic, pana ce se inmoaie si el.

Dupa ce s-a inmuiat si usturoiul, la fel ca ceapa, se adauga mustarul si se amesteca pentru uniformizare. Imediat se adauga si supa concentrata si se lasa tigaia pe foc mic, ca sa scada putin lichidul.

In smantana se adauga faina, se amesteca usor, ca sa nu se formeze cocoloase, si se subtiaza cu putina apa rece.

Se adauga smantana subtiata in tigaie, se amesteca usor, pentru uniformizare si se lasa la fiert, la foc mic, amestecand intruna, timp de 2-3 minute. Dupa acest interval de timp, cand sosul s-a ingrosat, se opreste focul de la aragaz si sosul se serveste cald, alaturi de legume fierte (la aburi) sau de carne (de pui, in special).

Taiati foarte fin, atat ceapa, cat si usturoiul. Este necesar ca atat ceapa, cat si usturoiul sa se caleasca usor, pana se inmoaie complet. Amestecati cu grija faina in smantana, ca sa nu se formeze cocoloase. Nu preparati sosul, decat cu cateva minute inainte de servire. Daca doriti ca sosul sa nu fie prea ingrosat, reduceti cantitatea de faina amestecata in smantana. Nu este necesar sa condimentati cu sare si piper, deoarece mustarul si supa concentrata au destule condimente care dau un gust bun sosului.