Una dintre supele crema care-mi plac mult este aceasta, din dovlecel si din alte cateva legume (cartofi, morcovi, patrunjel si telina) care o fac si mai buna. De obicei supele crema sunt si de post, ceea ce ne aduce un oarecare avantaj in aceasta perioada.

Din ingredientele de mai jos am facut o oala de 4 litri de supa.

Se curata: morcovii, patrunjelul, telina, cartofii si dovlecelul (care poate fi lasat cu tot cu coaja) se spala bine, se taie cubulete, sau rondele si se pun la fiert, cu 3 litri de apa rece si cu sare.

Cat timp fierb legumele, se curata ceapa, se spala, se taie si se caleste in ulei suficient si la foc mic, ca sa nu se arda.

Se curata cateii de usturoi, se spala, se feliaza si se lasa in asteptare. Dupa ce s-a calit ceapa, se ia tigaia de pe foc si se adauga usturoiul feliat.

Se curata ceapa verde, se spala, se zvanta si se taie rondele.

Se taie crutoanele din feliile de paine toast si se dau la cuptor, la foc mic, ca sa se rumeneasca frumos, pe toate fetele.

Cand legumele au fiert bine, se strecoara apa si se lasa in asteptare. Se mixeaza fin legumele, adaugand ceapa calita, usturoiul feliat si 1-2 cani de zeama de la fiert. Cand legumele s-au pasat/mixat fin, se toarna supa crema intr-o oala, se adauga restul de zeama si daca mai este nevoie, apa calda, pana ce se obtine consistenta dorita.

Se da oala cu supa crema la fiert, la foc mic, amestecand in ea, din cand in cand, pentru inca un clocot. La urma, se condimenteaza cu sare si piper si se ia oala de pe foc.

Dupa 10 minute de odihna , supa crema poate fi servita, cu rondele de ceapa verde si cu crutoane. Cine vrea, poate presara si patrunjel tocat.

Dovlecelul poate fi taiat si fiert cu tot cu coaja, dar trebuie spalat bine, in prealabil. Nu prajiti tare ceapa, ca sa nu se arda si sa devina amara. Caliti-o doar putin, in ulei suficient si la foc mic, pana ce devine transparenta. Daca zeama scursa de la fierberea legumelor nu este suficienta pentru subtierea supei crema, adaugati apa calda, pana la obtinerea efectului dorit. Coaceti crutoanele la cuptor, la foc mic si intorceti-le pe toate fetele, ca sa se rumeneasca uniform si frumos. Cine vrea, poate adauga patrunjel tocat, la servire.