Am facut aceasta prajitura dupa o reteta veche, din timpul comunismului, reteta in care folosirea margarinei nu avea o motivatie religioasa, ci una economica: untul se gasea foarte greu si foarte rar, asa ca se pastra pentru hrana copiilor...

Cu toate acestea, prajitura de fata prezinta unele avantaje: este economica si de post. In plus, se face destul de usor si repede. Este atat de buna si frageda, incat merita facuta mai des, chiar si in perioadele in care nu sunt restrictii alimentare din motive religioase.

Pentru aluat se mixeaza margarina cu: zaharul tos, vanilia si sarea. Se adauga zeama de lamaie, 100 grame de nuca macinata si apa minerala. Cand compozitia este omogena se adauga faina amestecata cu praful de copt.

Se framanta aluatul pana ce se uniformizeaza. Se retine separat 1/5 din cantitatea de aluat, careia i se adauga inca 3-4 linguri de faina, ca sa devina mai tare si dens, pentru a putea fi dat pe razatoare.

Se intinde aluatul (manual, sau cu lingura) in tava de copt, unsa dinainte cu margarina. Se niveleaza si apoi se intinde un strat de gem.

Peste stratul de gem se presara 100 grame de nuca rumenita si maruntita grosier.

Deasupra se razuie, pe razatoarea mare, aluatul retinut separat si se da tava la cuptor, la temperatura medie pentru 30-35 de minute.

Cand este gata (aluatul razuit se vede uscat si rumenit) se scoate tava din cuptor si se lasa la racorit.

Cand prajitura s-a racit complet, i se indeparteaza marginile si apoi se portioneaza.

Aluatul va fi mai moale, oarecum lipicios si mai greu de intins, dar cand se va coace, va avea o fragezime agreabila. Daca-i veti adauga mai mult faina, pana sa devina nelipicios, prajitura va fi inecacioasa. Adaugati mai multa faina in aluatul retinut pentru a fi razuit deasupra. Puteti folosi orice fel de gem aveti la indemana. Important este ca el sa fie bine scazut, nu apos. Daca gemul este mai moale, atunci ati putea sa-i adaugati nuca, dar nu maruntita, ci macinata, la fel ca cea din aluat, ca sa se mai intareasca, sa nu curga. Aluatul razuit deasupra nu trebuie sa se rumeneasca decat foarte putin, de jur imprejur. Daca veti dori ca acesta sa fie mai rumen, prajitura se va usca (nu va mai fi frageda) si se va arde la baza. Nu taiati prajitura, decat dupa ce s-a racit complet. Dupa ce veti taia prajitura, puneti-o intr-un suport cu capac si dupa cateva ore, veti vedea ce frageda va deveni.