Detalii Cozonac cu Nuca
Inmuiati drojdia frecand-o bine cu 1 lingurita de zahar pana devine lichida, apoi dizolvati-o in putin lapte caldut si lasati-o la crescut. Separat, frecati untul spuma, cu zaharul vanilat si 2 linguri de zahar, pana ce acesta se topeste. In faina cernuta de 2 ori, turnati la mijloc maiaua (amestecul cu drojdia crescuta), ouale intregi, galbenusurile frecate separat cu 1/2 lingurita sare si putin cate putin din cesca de lapte caldut, pana ce obtineti un aluat legat, omogen. Framantati-l bine, adaugand pe rand cate putin din untul frecat spuma, pana ce aluatul face besici si se desprinde de pe mana. Lasati aluatul in vasul de framantat sub forma unei mingi. Presarati-l cu foarte putina faina, acoperiti vasul cu prosoape de bucatarie si lasati-l in loc cald, fara curenti de aer, la crescut, pana-si dubleaza volumul. Impartiti aluatul in doua. Intindeti pe masa de lucru putin infainata, cate o foaie de aluat, puneti 1/2 din compozitia cu nuca, repartizata uniform, lasand pe margini o bordura de circa 2 cm neacoperita. Rulati foaia, inchideti capetele si asezati cozonacul in tava unsa cu unt. Procedati identic si cu a doua parte de aluat. Ungeti cu galbenus de ou usor batut si dati imediat la cuptorul foarte bine incalzit, la foc potrivit, pana ce este copt si frumos rumenit. Nu trebuie sa lasati acest cozonac la crescut in tava, deoarece se formeaza goluri intre nuca si aluat. Umplutura: Intr-un bol, amestecati nuca macinata cu zaharul pudra si 1 praf de sare. Opariti amestecul cu laptele clocotit, apoi frecati bine pana cand pasta devine potrivit de consistenta astfel incat sa poata fi intinsa pe foaia de aluat. Daca mai este nevoie se mai poate adauga putin lapte, dar cu mare grija, deoarece pasta devine foarte usor moale.
Inmuiati drojdia frecand-o bine cu 1 lingurita de zahar pana devine lichida, apoi dizolvati-o in putin lapte caldut si lasati-o la crescut. Separat, frecati untul spuma, cu zaharul vanilat si 2 linguri de zahar, pana ce acesta se topeste. In faina cernuta de 2 ori, turnati la mijloc maiaua (amestecul cu drojdia crescuta), ouale intregi, galbenusurile frecate separat cu 1/2 lingurita sare si putin cate putin din cesca de lapte caldut, pana ce obtineti un aluat legat, omogen. Framantati-l bine, adaugand pe rand cate putin din untul frecat spuma, pana ce aluatul face besici si se desprinde de pe mana. Lasati aluatul in vasul de framantat sub forma unei mingi. Presarati-l cu foarte putina faina, acoperiti vasul cu prosoape de bucatarie si lasati-l in loc cald, fara curenti de aer, la crescut, pana-si dubleaza volumul. Impartiti aluatul in doua. Intindeti pe masa de lucru putin infainata, cate o foaie de aluat, puneti 1/2 din compozitia cu nuca, repartizata uniform, lasand pe margini o bordura de circa 2 cm neacoperita. Rulati foaia, inchideti capetele si asezati cozonacul in tava unsa cu unt. Procedati identic si cu a doua parte de aluat. Ungeti cu galbenus de ou usor batut si dati imediat la cuptorul foarte bine incalzit, la foc potrivit, pana ce este copt si frumos rumenit. Nu trebuie sa lasati acest cozonac la crescut in tava, deoarece se formeaza goluri intre nuca si aluat. Umplutura: Intr-un bol, amestecati nuca macinata cu zaharul pudra si 1 praf de sare. Opariti amestecul cu laptele clocotit, apoi frecati bine pana cand pasta devine potrivit de consistenta astfel incat sa poata fi intinsa pe foaia de aluat. Daca mai este nevoie se mai poate adauga putin lapte, dar cu mare grija, deoarece pasta devine foarte usor moale.
Etichete:
oua,
lapte,
unt,
faina,
zahar,
nuca,
retete de craciun si revelion,
retete vegetariene,
retete pentru copii,
cozonac,
retete de paste