Reteta am adaptat/o dupa cea a lui Bitza!!! Multumesc Bitza!!! Este un compot delicos! Personal, iarna il consum in loc de muraturi, langa un piure de cartofi si o friptura buna!!!Perele se spala, se curata de coaja, se taie in patru si se curata de seminte. Perele curatate se stropesc cu zeama de lamaie pentru a nu se oxida, pana se curata toate fructele. Intre timp se pregateste siropul de zahar. Se dizolva in apa zaharul si se lasa sa clocoteasca. Se introduc bucatile de pere in sirop se lasa sa fiarba scurt, se scot din sirop si se pun in fierbinti in borcanele sterilizate la cuptor. In siropul fierbinte optional se pun 2,3 cuisoare si 2 bucati de scortisoara, se lasa sa mai dea un clocot. Siropul se strecoara peste perele din borcan. Se sigileaza borcanele si se pun la dunst cald, adica se invelesc in paturi si se lasa pana a doua zi. Se depoziteaza in camara.