Doresc tuturor bucataraselor si bucatarasilor un An Nou 2012 Fericit si plin de impliniri.

Aceasta este reteta de cozonac a mamei mele si o fac in fiecare an de sarbatori; simt astfel ca sunt putin acasa...in Romania.

Faina se cerne si se pune intr-un lighean de bucatarie; se amesteca bine cu drojdia uscata. Se bat albusurile de ou spuma cu un praf de sare. Se framanta faina cu galbenusurile,zaharul,coaja de lamaie si portocala,aromele si laptele caldut. Se adauga albusurile batute spuma si la urma uleiul caldut. Se framanta bine apoi se adauga stafidele. Coca la framantat se tot intoarce in cruce. Ca sa se amestece totul bine. Se presara cu faina, se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.

Se imparte coca in 3 parti egale.

Cozonacul cu nucaSe intinde o foaie groasa de 1 cm; se unge cu ulei si se presara cu nuca macinata cu zahar si stropita cu putina esenta de rom. Se ruleaza si se aseaza in tava, unde se mai lasa putin sa creasca.

Cozonacul cu macMacul se macina, se amesteca cu coaja de lamaie rasa, zahar dupa gust si lapte caldut pana se obtine o pasta groasa dar care se poate unge pe foaia de cozonac. Nu se unge foaia cu ulei.

Cozonac cu cacaoSe freaca untul spuma cu cacao si zahar dupa gust si se unge foaia de cozonac cu crema obtinuta.

Cozonacii se ung cu ou inainte de a se da la cuptor. Se dau la cuptorul preincalzit la 160 de grade cca 1 ora sau pana s-au rumenit.

Pofta buna!