Sos Salsa facut acasa
Salsa este un sos traditional al mexicanilor, care asezoneaza taco, tortillas, dar si alte preparate din aceasta categorie de gastronomie. Acest sos a fost preluat mai tarziu oriunde in lume, prentru gustul picant al acestuia, fiind numai bun pentru a gusta impreuna cu nachos.
Acest sos traditional mexican are si o denumire haioasa, la origine fiind cunoscut ca „Pico de gallo”, insemnand creasta de cocos. Cuvantul Salsa in spaniola (se vorbeste si in Mexic) inseamna sos, insa a ramas denumirea aceasta pentru a se diferentia de celelalte limbi, ramanand un sos traditional cunoscut in toate colturile lumii.
Sosul Salsa se gaseste in hypermarket-uri, insa e plin de E-uri, de aceea putem sa-l preparam noi acasa, intr-un timp de maxim 10 minute, un timp bine investit si ne vom bucuta ca nu am deschis un borcan cu sos salsa de la magazin, ci l-am facut dupa propria rereta, in casa, pentru ca putem „regla” cat vrem noi cat de iute sa iasa la final.
Ingrediente:
- ardei iute (o jumatate)
- rosii din conserva (400 g, tocate)
- ceapa (o bucata)
- patrunjel (cateva fire)
- lime (zeama de la lime)
- usturoi (3 catei)
- sare (1 lingurita)
Modul de preparare al sosului Salsa:
1. Ardeiul iute, ceapa si usturoiul trebuie sa le tocati in bucati maricele, insa nu va chinuiti sa le tocati prea marunt pentru ca ulterior le veti trece printr-un blender.
2. Adaugati rosiile tocate, zeama de lime si sarea peste legumele proaspete si pisati totul foarte marunt folosind un blender.
3. Tocati patrunjelul marunt si adaugati peste salsa, apoi amestecati si este gata.
Eu cred ca nu este asa greu sa preparati un sos salsa, dupa cum vedeti in modul de preparare al acesteia, insa trebuie sa fiti atenti la detalii pentru a iesi bun. Daca sosul obtinut este prea iute, puteti sa mai adaugati niste rosii tocate pentru a-i taia din iuteala, de fiecare data trebuie sa gustati „produsul final” ca sa va inchipuiti daca mai este nevoie de ceva, pentru a-i da un gust mai bun.
Eu mananc acest sos impreuna cu nachos, o mancare foarte cunoscuta in Statele Unite si Mexic si consta din tortilla din porumb crocant in forma tringhiulara. Aceasta forma de mancare, de obicei nu prea o mananc la bucatarie, ci mai mult in camera cea mare cand ma uit la un film.
De fiecare data cand vin prietenele mele sa vedem un film, prepar nachos-ul dinainte, de care sosul salsa il am deja pregatit in cantitati mai mari, tinandu-l la rece, insa cand imi dau seama ca a trecut mai mult timp de cand l-am preparat, il arunc si prepar altul.
Pot sa spun ca este unul dintre sosurile preferate de mine, de aceea am ales sa scriu si acest articol pentru a-l prepara si alta lume.
Voi ce parere aveti de acest sos?