Dupa parerea mea, comuna Podeni din Judetul Mehedinti este cea mai frumoasa zona din sud-vestul Olteniei, facand parte din Geoparcul Platoul Mehedinti, la limita Parcului National Domogled.

In aceasta zona de munte am crescut de mic copil, alaturi de niste consateni foarte omenosi, care m-au ajutat de fiecare data cand am avut nevoie, de aceea am ales sa-mi petrec vacanta aici.

Multi turisti din tara vin in aceasta zona pentru a-si petrece weekend-ul, la iarba verde, privind superbele peisaje de deal si de munte. De asemenea, vin si turisti straini, vazandu-i cu masini 4x4 sau motociclete, ei vorbind in limba engleza, laudand aceste meleaguri, in care spun ei, ar fi mult mai perfecte pentru partii de schi, iarna, decat alte zone care deja au.

Imi doresc cu adevarat ca aceasta zona de munte sa se dezvolte mult mai bine turistic, deoarece merita, aveti ce sa vedeti, dar si sa beti, de la apa rece, buna si sanatoasa de munte, pana la celebra tuica de Podeni, de care multi locuitori servesc turistii, de dragul ca vin sa viziteze aceste locuri minunate.

Podeni este o comuna in Judetul Mehedinti, Oltenia, Romania, formata din satele Gornenti, Malarisca si Podeni (resedinta). Aceasta comuna se invecineaza peste muntele Domogled cu Baile Herculane, o frumoasa statiunea din Judetul Caras Severin. Centrul de comuna (satul Podeni) este strabatut de raul Bahna care isi are izvoarele in amonte de Podeni. Cele 2 sate apartinatoare, Gornenti si Malarisca se gasesc pe partea dinspre podisul Mehedinti, dar in compunerea comunei exista cateva catune marisoare pe dealurile care marginesc malul drept al raului Bahna. Este vorba despre Sarafinesti, Bolovanul si Satul din Mijloc. Cea mai mare sarbatoare a satului este Sfantul Ilie (20 Iulie), urmata de Nedeea Muntilor (Sarbatoarea Salcamului), in prima duminica din Iunie, o multime de mehedinteni venind pentru a se distra alaturi de podenari, organizandu-se hore cu diferiti interpreti, alaturi de acestea o gramada de tarabe vin ca sa-si vanda produsele.

In aceasta zona sunt numeroase obiective turistice, naturale precum: Pestera „Curecea”, Pestera „Sulita”, Pestera „Ciucioare”, Pestera „Gramei”, Izvorul carstic si stancariile de la „Camana”, Cabana „Balta Cerbului”, Cabana „Musuroaie", dar si antropice: biserici, case de lemn la Malarisca, constructii care adaposteau mestesuguri traditionale (mori de apa, cuptoare de var), care ar putea atrage sute de turisti in zona.

Zona aceasta este plina de traditii, mestesuguri si legende, ceea ce aveti ce sa ascultati si sa invatati de la locuitorii din comuna.

Activitatile specifice zonei sunt divesificate, dar putem vorbi de: agricultura, cresterea animalelor, agroturism, iar activitati economice principale pot fi: exploatarea lemnului, fabricarea varului si prelucrarea fructelor.

Cu cativa ani in urma se vorbea de un proiect a caror costuri era undeva pe la 6 milioane de euro, conform proiectului, la o altitudine de 300 metrii fata de Podeni vor fi amplasate o statie de telescaun, o statie de teleschi, refugiu salvamont si un sat de vacanta, iar la o altitudine de 600 metri o pista de schi cu o lungime de 3,4 km. Pe Valea Camenei, va fi amenajat un camping de 60 locuri, spatiu pentru rulote, disco-club, magazine, punct sanitar, spatii parcare, iar in aval pe raul Camana, va fi amplasata o pastravarie. In centrul comunei Podeni, ar fi urmat sa fie amplasat un centru turistic, spatii de cazare (60 locuri), discoteca, receptie si dispecerat, insa de atunci nu s-a mai vorbit nimic.

Pana la inceperea acestui proiect, daca s-ar putea realiza vreodata, podenarii se pot bucura ca se dezvolta usor, usor infrastructura.

Va asteptam cu mare drag in Comuna Podeni, Judetul Mehedinti, de asemenea suntem foarte curiosi ce parere aveti de aceasta zona minunata.