Inainte de ati procura o bicicleta, gandeste-te ce activitati vei face cu aceasta, deoarece exista modele diferite, cu proprietati diferie.

Exista 4 categorii mari de biciclete: cursiere, Mountain Bike, bicilete hybrid sau urbane (biciclete de oras) si cele pentru sporturi extreme (BMX, Downhill, DirtJump).

Cursierele sunt dedicate persoanelor pasionate de drumuri lungi (asfaltate) sau de viteza. Acest tip de biciclete reprezinta o solutie pentru navetisti, de a parcurge pe 2 roti distanta dintre 2 localitati. Cursierele dispun de anvelope (cauciucuri) subtiri, un cadru usor, coarnele fiind intoarse in partea frontala si o pozitie de echitatie care te pune aplecat peste ghidon.

Mountain Bike-urile (MTB) au devenit foarte populare, persoanele achizitionand-o, mai ales, pentru infatisarea ei. Arata foarte cool, deoarece vin cu anumite trasaturi cum ar fi: suspensii (Hardtail sau Full Suspension), cadru robust si anvelope mult mai late, in comparatie cu celelalte biciclete. Acest tip de biciclete sunt recomandate persoanelor care aleg trasee montane, drumuri forestiere, drumuri accidentate, dar de asemenea pot fi folosite si in oras.

Bicicletele urbane pot fi folosite pentru a merge in oras, de obicei pe benzile de bicicleta, in parcuri. Acest tip de bicicleta se recomanda persoanele care au domiciliu in oras.

Bmx-urile sunt bicicletele pentru pasionatii de a face trick-uri (scheme), sarituri pe 2 roti. Dispune de un cadru mic cu dimensiunea rotilor fiind de 20-21 de inch.

Alegerea unei biciclete se realizeaza in functie de inaltimea ta, astfel, proportional trebuie sa creasca si inatimea cadrului. Bicicletele au dimensiunea cadrelor furnizate in inch si reprezinta distanta de la pedalier pana la tija de sa.

Inaltimea persoanei si inaltimea cadrului:
-pentru o persoana cu o inaltime intre 1.65 si 1.75, se recomanda un cadru intre 14 si 18 inch
-pentru o persoana cu o inaltime intre 1.75 si 1.85, se recomanda un cadru intre 19 si 21 inch
-pentru o persoana cu o inaltime peste 1.85, se recomanda un cadru peste 21 inch, dimensiunea acestuia crescand cu inaltimea persoanei

In niciun caz, nu trebuie cumparata bicicleta online, deoarece nu o poti testa, vazand-o doar in poze si in niciun caz, nu trebuie cumparata bicicleta din supermarket-uri, este fara calitate, pretul fiind unul ieftin. Daca iti doresti sa cumperi o bicicleta buna, trebuie sa tii cont si de pretul care vrei sa-l dai dar si de timpul acordat pentru aceasta dupa ce o procuri, in sensul ca, nu este recomandat sa platesti o gramada de bani daca stii ca o s-o scoti din garaj doar de vreo 2 ori pe vara. Dupa parerea mea, cel mai indicat ar fi sa cumperi o bicicleta buna, second hand, cautand anunturi sau in targurile din localitatea ta. Dupa ce ti-as aleso, testeaz-o inainte sa dai banii ca sa nu fie intampinate probleme.

Daca bicicleta nu are accesoriile necesare pentru oras sau timp de noapte (claxon, banda/vesta reflectorizanta, far), trebuie neaparat sa le cumperi, pentru a nu primi amenda.

O iesire cu bicicleta va fi intotdeauna o alternativa buna pentru a face miscare, pentru un stil de viata sanatos.
Fiti atenti pe unde circulati si respectati regulile!