Prima data am vazut acest fel de zacusca anul trecut, la Ina-bucataras dragalas si am stiut din start ca o sa-mi placa, dar abia acum am ajuns sa o testez si eu.

Eu am mai adaugat in plus fata de reteta ei si morcov si macrou afumat, nu de alta, dar am zis sa imi iasa mai multa :)))))Este foarte buna, a placut in unanimitate tuturor baietilor mei, ca eu am multi, trei la numar :) dar si mie in mod deosebit.

Am zis ca de acum inainte nu voi mai cumpara conserve de peste in sos tomat, pentru ca mi le prepar singura.

Lasam macroul la dezghetat, in apa rece sau in lapte, apoi ii indepartam capul, coada si aripioarele si il evisceram.

Il spalam bine, il taiem in bucati mai mici si il punem la fiert in apa cu o lingurita de sare si 100 ml otet, pentru 10-15 minute de cand atinge punctul de fierbere.

Apoi il scurgem de apa, ii indepartam oasele si il maruntim. Eu am lasat si bucati mai mari.

Maruntim si fileul de macrou afumat, dupa ce ii indepartam pielita aceea neagra.

Curatam legumele si le tocam pe rand, la robot.

Punem uleiul la incins si adaugam ceapa in el.

Cand ceapa incepe sa devina sticloasa, adaugam doua linguri de zahar si dupa ce se topeste zaharul adaugam otetul balsamic.

Astfel ceapa capata acel gust placut de caramelizat.

Amestecam continuu pentru a se carameliza uniform, apoi adaugam morcovul si mai tarziu, cand acesta incepe sa se patrunda, adaugam si ardeiul.

Dupa ce gusturile se vor intrepatrunde bine, adaugam condimentele.

Condimentele le vom macina impreuna inainte de a le adauga.

Potrivim gustul si cu putina sare, dar putina, pentru ca va fi si macroul sarat si pasta de rosii pe care o adaugam cand toate ingredientele sunt bine patrunse.

La final adaugam pestele si cel fiert si cel afumat, apoi dam vasul la cuptorul preincalzit, pentru 15 minute, sau pana cand uleiul incepe sa iasa la suprafata, acesta este semnul ca zacusca este preparata.

Scoatem zacusca din cuptor, mai potrivim gustul de sare si condimente si bagam borcanele bine spalate la sterilizat, 5 minute, pentru ca deja cuptorul este incins.

Umplem borcanele fierbinti cu zacusca fierbinte, infiletam capacele si le mai dam la cuptor pentru 5 minute cu focul aprins, timp in care capacele se vor suda bine pe borcane.

Dupa stingerea focului, lasam borcanele in cuptor pana a doua zi, sa se raceasca treptat, dar daca avem nevoie de cuptor, le scoatem si le bagam imediat in paturi, pentru a nu se raci brusc si sa avem surpriza ca se desfac capacele de la borcane.

Reteta Inei dupa care m-am inspirat si pentru care ii multumesc, o gasiti aici:http://www.retete/retete/zacusca-de-macrou-65199.htmlSarea nu trebuie adaugata de la inceput peste legume, ci mai tarziu, timp in care legumele isi lasa suficient savoarea, iar sarea le-o va accentua spre final( truc deprins din emisiunea lui Vladutz de la Neatza cu Razvan si Dani). Frunzele de dafin le inlaturam dupa aproximativ 15 minute de preparat, pentru a nu deveni prea amare la gust.