Se face un aluat de paine care se imparte in bile mici de marimea unui ou mic. Se pune la frigider sa fie reci. Se poate face aluatul si se poate tine la congelator pana la trei luni de zile. In cazul asta inainte de a pune la congelator se formeaza bilute de marimea unui ou mic si se congeleaza separat, puse pe o tava. Dupa ce s-au congelat se pu toate intr-o punga, si se pastreaza pana le vine randul la copt. Deci, eu am scos aluatul de la congelator si l-am lasat la temparatura camerei pana s-a decongelat si a devenit moale dar totusi inca rece destul (altfel nu se poate lucra cu el ca se lipeste de maini). Am luat doua bile si una am presat-o cu palma sa formez un disc de grosimea unui deget. A doua bila am presat-o doar putin si am taiat in doua, dar in parti inegale. Partea cea mai mica am modelat-o ca un sul si i-am dat forma cifrei doi, am uns cu ou batul partea discului unde trebuie sa fie gatul unui curcan si am lipit sulul. Apoi am am facut o ciupitura cu foarfeca la jumate de cm de la varful sulului lipit pentru cap. Dupa aceia partea de aluat mai mare am presat-o cu palma si am crestat-o cu foarfeca, sa ii dau forma de eventai. Am uns din nou cu ou batut partea din spate a corpului curcanului si am atasat evantaiul obtinut si am format astfel coada curcanului. . Am asezat direct pe tava pe care urma sa ii coc. Am acoperit cu o folie de plastic pe care inainte am uns-o cu ulei si am lasat la loc cald curcaneii ca sa isi dubleza marimea. Cand au fost aproape dospiti am indepartat folia de plastic, am uns corpul curcanului cu ou batut si am presarat seminte de susan pe corp iar pe coada am lipit (dupa ce am uns si acolo cu ou ) felii de migdale. Cine doreste poate folosi i loc de susan, seminte de mac, sau de chimen, sau nuci pisate. Am uitat sa spun ca la capul curcanului unde am facut ciupitura aia mica, partea de la inceput se trage in jos ca sa se formeze gusa curcanului si deasupra gusei se lipeste cu ou o felie de migdala sau chiar o migdala intreaga (asta va fi ciocul curcii). Am pus in cuptor tava si am copt la foc mediu ca si orice paine. Dupa ce i-am scos din cuptor am rupt in doua un betisor de saratea si am infipt in corpul curcanului pe post de picioare Desigur am uita inca ceva sa mai scriu. La capul curcanului se lipeste cu ou cite o boaba de piper care este ochiul curcanului si de abia atunci se pune la cuptor ptr coacereSe face un aluat de paine care se imparte in bile mici de marimea unui ou mic. Se pune la frigider sa fie reci. Se poate face aluatul si se poate tine la congelator pana la trei luni de zile. In cazul asta inainte de a pune la congelator se formeaza bilute de marimea unui ou mic si se congeleaza separat, puse pe o tava. Dupa ce s-au congelat se pu toate intr-o punga, si se pastreaza pana le vine randul la copt. Deci, eu am scos aluatul de la congelator si l-am lasat la temparatura camerei pana s-a decongelat si a devenit moale dar totusi inca rece destul (altfel nu se poate lucra cu el ca se lipeste de maini). Am luat doua bile si una am presat-o cu palma sa formez un disc de grosimea unui deget. A doua bila am presat-o doar putin si am taiat in doua, dar in parti inegale. Partea cea mai mica am modelat-o ca un sul si i-am dat forma cifrei doi, am uns cu ou batul partea discului unde trebuie sa fie gatul unui curcan si am lipit sulul. Apoi am am facut o ciupitura cu foarfeca la jumate de cm de la varful sulului lipit pentru cap. Dupa aceia partea de aluat mai mare am presat-o cu palma si am crestat-o cu foarfeca, sa ii dau forma de eventai. Am uns din nou cu ou batut partea din spate a corpului curcanului si am atasat evantaiul obtinut si am format astfel coada curcanului. . Am asezat direct pe tava pe care urma sa ii coc. Am acoperit cu o folie de plastic pe care inainte am uns-o cu ulei si am lasat la loc cald curcaneii ca sa isi dubleza marimea. Cand au fost aproape dospiti am indepartat folia de plastic, am uns corpul curcanului cu ou batut si am presarat seminte de susan pe corp iar pe coada am lipit (dupa ce am uns si acolo cu ou ) felii de migdale. Cine doreste poate folosi i loc de susan, seminte de mac, sau de chimen, sau nuci pisate. Am uitat sa spun ca la capul curcanului unde am facut ciupitura aia mica, partea de la inceput se trage in jos ca sa se formeze gusa curcanului si deasupra gusei se lipeste cu ou o felie de migdala sau chiar o migdala intreaga (asta va fi ciocul curcii). Am pus in cuptor tava si am copt la foc mediu ca si orice paine. Dupa ce i-am scos din cuptor am rupt in doua un betisor de saratea si am infipt in corpul curcanului pe post de picioare Desigur am uita inca ceva sa mai scriu. La capul curcanului se lipeste cu ou cite o boaba de piper care este ochiul curcanului si de abia atunci se pune la cuptor ptr coacereEu am folosit ou pentru a asambla partile curcanului, dar se poate folosi apa in locul oului atunci cand este post