Se iau prunele, se spala bine, se oparesc pentru a se putea indeparta pielita mai usor, se scot samburii si apoi se trec prin masina de carne. Se pun intr-un vas emailat se adauga zaharul prevazut in reteta si se pune la cuptor. Daca va face placere, marmelada se poate face si pe ochiul de la aragaz, la foc mic, dar in cazul asta trebuie sa stati langa cratita si sa amestecti mereu cu lingura de lemn pentru a nu se prinde pe fundul cratitei si pentru a nu stropi asa de tare. Deci am pus cratita in cuptor (aici nu se necesita prezenta voastra decat de 4-5 ori in cele 5 ore cat dureaza fierberea), am lasat la temperatura de 360 grade F sau 220 C si gata. Din cand in cand amestecam cu lingura de lemn (o data la o ora). Cand am vazut ca zeama incepe sa dispara, am luat zmeura (am avut congelata si a trebuit sa o las la strecurat), am pus zaharul peste ea si am pus pe ochiul de aragaz, am amestecat cateva minute pana s-a evaporat apa lasata si zaharul s-a topit de tot. Am stins si am lasat deoparte. Cand marmelada din cuptor a devenit destul de groasa (zeama a fost foarte putina) am pus zmeura peste prune, am dat din nou la cuptor pentru aproximativ 10 minute si apoi am pus in borcane. Am presarat salicilat deasupra (eu sant de moda mai veche), am pus borcanele in perne si le-am lasat acolo pana s-au racit. Le-am etichetat si le-am depozitat in camara pe raftSe iau prunele, se spala bine, se oparesc pentru a se putea indeparta pielita mai usor, se scot samburii si apoi se trec prin masina de carne. Se pun intr-un vas emailat se adauga zaharul prevazut in reteta si se pune la cuptor. Daca va face placere, marmelada se poate face si pe ochiul de la aragaz, la foc mic, dar in cazul asta trebuie sa stati langa cratita si sa amestecti mereu cu lingura de lemn pentru a nu se prinde pe fundul cratitei si pentru a nu stropi asa de tare. Deci am pus cratita in cuptor (aici nu se necesita prezenta voastra decat de 4-5 ori in cele 5 ore cat dureaza fierberea), am lasat la temperatura de 360 grade F sau 220 C si gata. Din cand in cand amestecam cu lingura de lemn (o data la o ora). Cand am vazut ca zeama incepe sa dispara, am luat zmeura (am avut congelata si a trebuit sa o las la strecurat), am pus zaharul peste ea si am pus pe ochiul de aragaz, am amestecat cateva minute pana s-a evaporat apa lasata si zaharul s-a topit de tot. Am stins si am lasat deoparte. Cand marmelada din cuptor a devenit destul de groasa (zeama a fost foarte putina) am pus zmeura peste prune, am dat din nou la cuptor pentru aproximativ 10 minute si apoi am pus in borcane. Am presarat salicilat deasupra (eu sant de moda mai veche), am pus borcanele in perne si le-am lasat acolo pana s-au racit. Le-am etichetat si le-am depozitat in camara pe raft