Asta e perioada cand iarna isi da mana cu primavara; se prepara ultimele resturi ale iernii culinare si se trece la verdeturi; se golesc refrigeratoarele si se face loc tinerelor vlastare ale primaverii. Eu am zis uuuuuuuuuuuuuultima strigare la sfecla rosie - asa ca am cumparat cred ultimele sfecle si radacini de hrean din siloz! Multe preparate am facut din ele: mult sorbetto sarat al Cristei - la vara va fi deliciul racoritor ce va insoti fripturi si gratare, (mare va fi surpriza, garantez, cred ca voi da pe spate parlitii de soare si fum - nu am aparut cu asa ceva la picnicuri niciodata, deci, multumesc Crista); granitta de sfecla, mere, visine si miere, traditionala salata de sfecla cu hrean si ... Terina de sfecla rosie cu branza de capra Am copt o sfecla mijlocie - asta dureaza, asadar intre timp - am frecat branza de capra cu smantana si seminte de chimen zdrobite in mojar; la sfarsit am pus cateva cozi de ceapa verde (preferabil chives - cine are ...) si un pic de razatura de coaja de lamaie. Dupa 2 ore, sfecla e gata; am scos-o din cuptor, am lasat-o un pic la racit si-am curatit-o de pielita, am feliat-o la deja vestita mea mandolina si am trecut la constructie. Intr-o forma rotunda (improvizata de mine pe masura feliilor de sfecla - voi aveti sigur forme de toate felurile si marimile ...), am asternut folie alimentara, am facut baza din 2 felii de sfecla cu diametrul cel mai mare, am imbracat peretii formei cu feliile mai mici de sfecla, apoi un strat generos de branza, un strat de hrean si ultimul strat, alte 2 felii mari de sfecla. Am inchis alcatuirea cu folia si-am tinut-o la frigider pana a doua zi. Am dezbracat-o la pielea goala si-am inceput s-o ornez - am pastrat 2 linguri de crema de branza fara ceapa, chimen si coaja de lamaie, pe care am amestecat-o cu zeama lasata de sfecla in timp ce-o feliam; am obtinut o crema roz (nu-mi place culoarea roz, dar, asta e ... bucataria cere si sacrificii) Puteam sa mixez niste frunze de spanac in branza, dar las asta in seama voastra - mie mi-a fost lene ... e frumoasa terina asta si gustoasa pe deasupra - nu mai putin inselatoare, seamana cu un tortuletz de ciocolata ... (sa nu va vina idei ...)Asta e perioada cand iarna isi da mana cu primavara; se prepara ultimele resturi ale iernii culinare si se trece la verdeturi; se golesc refrigeratoarele si se face loc tinerelor vlastare ale primaverii. Eu am zis uuuuuuuuuuuuuultima strigare la sfecla rosie - asa ca am cumparat cred ultimele sfecle si radacini de hrean din siloz! Multe preparate am facut din ele: mult sorbetto sarat al Cristei - la vara va fi deliciul racoritor ce va insoti fripturi si gratare, (mare va fi surpriza, garantez, cred ca voi da pe spate parlitii de soare si fum - nu am aparut cu asa ceva la picnicuri niciodata, deci, multumesc Crista); granitta de sfecla, mere, visine si miere, traditionala salata de sfecla cu hrean si ... Terina de sfecla rosie cu branza de capra Am copt o sfecla mijlocie - asta dureaza, asadar intre timp - am frecat branza de capra cu smantana si seminte de chimen zdrobite in mojar; la sfarsit am pus cateva cozi de ceapa verde (preferabil chives - cine are ...) si un pic de razatura de coaja de lamaie. Dupa 2 ore, sfecla e gata; am scos-o din cuptor, am lasat-o un pic la racit si-am curatit-o de pielita, am feliat-o la deja vestita mea mandolina si am trecut la constructie. Intr-o forma rotunda (improvizata de mine pe masura feliilor de sfecla - voi aveti sigur forme de toate felurile si marimile ...), am asternut folie alimentara, am facut baza din 2 felii de sfecla cu diametrul cel mai mare, am imbracat peretii formei cu feliile mai mici de sfecla, apoi un strat generos de branza, un strat de hrean si ultimul strat, alte 2 felii mari de sfecla. Am inchis alcatuirea cu folia si-am tinut-o la frigider pana a doua zi. Am dezbracat-o la pielea goala si-am inceput s-o ornez - am pastrat 2 linguri de crema de branza fara ceapa, chimen si coaja de lamaie, pe care am amestecat-o cu zeama lasata de sfecla in timp ce-o feliam; am obtinut o crema roz (nu-mi place culoarea roz, dar, asta e ... bucataria cere si sacrificii) Puteam sa mixez niste frunze de spanac in branza, dar las asta in seama voastra - mie mi-a fost lene ... e frumoasa terina asta si gustoasa pe deasupra - nu mai putin inselatoare, seamana cu un tortuletz de ciocolata ... (sa nu va vina idei ...)