De data asta aluatul tb sa fie moale asemanator celui de negresa... Se pregateste in castron, si se bate cu mina sau cu mixerul cel special pt aluat. Eu l-am batut cu mina ca si cum ai bate cu telul miscam mina in sens circular din centrul castronului spre marginea lui in felul asta aluatul se oxigena se umplea de aer. Nu mult, asa de citeva ori doar... Am uns o forma (eu una de sticla) cu ulei si am turnat aluatul. Am facut citeva gaurele cu degetele ca sa vad cind creste. Nu tb sa faceti la fel. Apoi am pus castronul acoperit cu un servet in cuptorul cu microunde ca se inchide etans ... sau intr-un dulap merge. undeva unde sa nu fie in bataia vintului. Daca puneti 25 gr de drojdie, lasati la crescut cca 20 minute. Daca puneti ca mine mai putina drojdie lasati mai mult. O sa creasca nu chiar dublu, dar creste. Intre timp incalzim cuptorul bine si punem la copt tava cu aluatul la cca 200 C. Eu am pus la temperatura mai mare primele minute si apoi am mai micsorat la mediu. Am copt pina s-a rumenit. In ultimele minute am uns piinica cu apa in care au fiert macaroanele (aveam apa am inmuiat pensula in ea si am uns. Apa asta contine amidon si nu lasa sa se formeze crusta tare, a ramas moale pe deasupra, pufos). Diametru vas = 26 cm.

De data asta aluatul tb sa fie moale asemanator celui de negresa... Se pregateste in castron, si se bate cu mina sau cu mixerul cel special pt aluat. Eu l-am batut cu mina ca si cum ai bate cu telul miscam mina in sens circular din centrul castronului spre marginea lui in felul asta aluatul se oxigena se umplea de aer. Nu mult, asa de citeva ori doar... Am uns o forma (eu una de sticla) cu ulei si am turnat aluatul. Am facut citeva gaurele cu degetele ca sa vad cind creste. Nu tb sa faceti la fel. Apoi am pus castronul acoperit cu un servet in cuptorul cu microunde ca se inchide etans ... sau intr-un dulap merge. undeva unde sa nu fie in bataia vintului. Daca puneti 25 gr de drojdie, lasati la crescut cca 20 minute. Daca puneti ca mine mai putina drojdie lasati mai mult. O sa creasca nu chiar dublu, dar creste. Intre timp incalzim cuptorul bine si punem la copt tava cu aluatul la cca 200 C. Eu am pus la temperatura mai mare primele minute si apoi am mai micsorat la mediu. Am copt pina s-a rumenit. In ultimele minute am uns piinica cu apa in care au fiert macaroanele (aveam apa am inmuiat pensula in ea si am uns. Apa asta contine amidon si nu lasa sa se formeze crusta tare, a ramas moale pe deasupra, pufos). Diametru vas = 26 cm.

Crescente este o piine specifica din zona Bologna. Nu trebuie sa fie foarte inalta, seamana mult cu focaccia. In trecut aceasta piine era framintata cu apa in care fierbea cotechino si deasupra ei se puneau fisii de sorici ca la caldura cuptorului se cocea si devenea crocant. Tot in trecut se mai folosea in aluat bucati de la prosciutto cotto ramas (resturi). Reteta pe care am facut-o eu este cu lapte. Cind am vazut-o eu la tv a fost prezentata astfel: coapta intr-o forma rotunda de acelasi diametru ca si o tigaie (o sa vedeti de ce). taiata in 2 ca un blat de tort pregatita o omleta separat in tigaie peste prima jumatatea (cea inferioara) se rastoarna omleta si se aseaza capacul (partea superioara a crescentei) Apoi se taie totul in felii ca de tort sau in diagonale astfel incit sa rezulte multe romburi. Daca va e frica sa taiati sa nu va alunece feliile si umplutura: se infig mai multe scobitori in piine, apoi se taie in asa fel incit sa ramina fiecare romb sau patrat de piine cu o scobitoare in mijloc.