Am dat intamplator peste o pagina Web cu mancaruri peruane si mi-a sarit in ochi cat sunt de simple, de racoroase, aromate si aratoase! In afara de faptul ca mai toate sunt iuti (chestie pe care noi o putem ocoli) varietatea ingredientelor si versatilitatea retetelor este uimitoare! Si pentru ca a trebuit sa-mi ajut o prietena in a-si pregati o petrecere tematica (America Latina ...) am facut si eu Causa Peruana, doar ca sa-i arat cate de toate poate pune in ea, chiar adaptand-o pe viitor in varianta romaneasca - ceea ce eu chiar am facut: am pastrat reteta de baza dar am mai adaugat si pe romaneste cate ceva. Partea pe care trebuie s-o pastram este musai cartoful malaietz, ardeiul galben - mic dar iute - limeta si in nici un caz lamaia, ouale fierte, branza ... si cam atat. Cartoful asta fainos si galben, se numeste Yukkon Gold si se gaseste si la noi, atat in varianta romaneasca (e mare si lunguietz, asa ) cat si in varianta originala (acolo unde se gasesc si cartofii dulci, exotisme de-astea) Ardeiul galben si iutzisor (Ajes Amarrilos) tot la supermarket (eu cumpar f. multi cand gasesc fiindca ii pun pe iarna umpluti cu varza alba - o muratura ce nu se poate refuza - restul ii congelez fiindca nu se gasesc chiar tot timpul nici macar in supermarketuri) Punem cartofii la fiert; in paralel fierbem ouale si ardeii - daca nu-i vreti f. iuti, taiati-i feliute, scoateti vinisoarele si samburii, lasati-i peste noapte in apa rece si abia a doua zi ii fierbeti, scurgand bineinteles apa iute si inlocuind-o cu apa proaspata (sare sau vegeta de casa in apa care fierbe) Cand cartofii sunt fierti, sunt si ardeii gata: curatiti cartofii de coaja, zdrobiti-i cu unealta de facut piure si din ardei faceti un sos la blender sau robot, adaugand cam o lingura de ulei la 3 ardei, o lingura din apa in care au fiert si zeama unei jumatati de limeta. Amestecati cartofii cu sosul de ardei, potriviti de sare daca mai e nevoie si inca ceva zeama de limeta nu i-ar strica (cand gustati, trebuie sa va lase in gura senzatia de racoros - nu inlocuiti limeta cu lamaia, e farmecul intregii afaceri - si nici gust pe piure de cartofi obisnuit sa nu va lase pe cerul gurii - trebuie sa fie acrisor, iutisor, aromat de limeta si nu parfumat de lamaie) La sfarsit puneti o mana buna de branza/cascaval/chedar sau orice vreti: la degustarea cartofilor cu ardei va va spune papila ce fel de branza cere el ori ce fel de branza cereti voi - e la alegerea gustului vostru. Si de-acum, gata: singurul lucru pe care trebuie sa-l mai faceti este sa puneti straturi de cartofi altenate cu cele de peste/pui/fructe de mare (amestecate cu o lingura de maioneza facuta si ea la randul ei cu limeta si nu cu lamaie, ba si niste razatura de coaja de limeta este bine venita - ii da o aroma de brad) Carnea de pui folosita de mine este asta: http://www.retete/forum/viewtopic. Php? p=109964#109964 (de se desprinde de pe os numa daca te uiti mai obraznic la ea!) Cocotzatzi in varf o felie de ou fiert, un motz de ardei iute autohton, o maslina sau ce mai credeti voi ca va da pe spate musafirii sau ochiul vostru critic. Se serveste receeee si e tare buna pe caldurile astea!Am dat intamplator peste o pagina Web cu mancaruri peruane si mi-a sarit in ochi cat sunt de simple, de racoroase, aromate si aratoase! In afara de faptul ca mai toate sunt iuti (chestie pe care noi o putem ocoli) varietatea ingredientelor si versatilitatea retetelor este uimitoare! Si pentru ca a trebuit sa-mi ajut o prietena in a-si pregati o petrecere tematica (America Latina ...) am facut si eu Causa Peruana, doar ca sa-i arat cate de toate poate pune in ea, chiar adaptand-o pe viitor in varianta romaneasca - ceea ce eu chiar am facut: am pastrat reteta de baza dar am mai adaugat si pe romaneste cate ceva. Partea pe care trebuie s-o pastram este musai cartoful malaietz, ardeiul galben - mic dar iute - limeta si in nici un caz lamaia, ouale fierte, branza ... si cam atat. Cartoful asta fainos si galben, se numeste Yukkon Gold si se gaseste si la noi, atat in varianta romaneasca (e mare si lunguietz, asa ) cat si in varianta originala (acolo unde se gasesc si cartofii dulci, exotisme de-astea) Ardeiul galben si iutzisor (Ajes Amarrilos) tot la supermarket (eu cumpar f. multi cand gasesc fiindca ii pun pe iarna umpluti cu varza alba - o muratura ce nu se poate refuza - restul ii congelez fiindca nu se gasesc chiar tot timpul nici macar in supermarketuri) Punem cartofii la fiert; in paralel fierbem ouale si ardeii - daca nu-i vreti f. iuti, taiati-i feliute, scoateti vinisoarele si samburii, lasati-i peste noapte in apa rece si abia a doua zi ii fierbeti, scurgand bineinteles apa iute si inlocuind-o cu apa proaspata (sare sau vegeta de casa in apa care fierbe) Cand cartofii sunt fierti, sunt si ardeii gata: curatiti cartofii de coaja, zdrobiti-i cu unealta de facut piure si din ardei faceti un sos la blender sau robot, adaugand cam o lingura de ulei la 3 ardei, o lingura din apa in care au fiert si zeama unei jumatati de limeta. Amestecati cartofii cu sosul de ardei, potriviti de sare daca mai e nevoie si inca ceva zeama de limeta nu i-ar strica (cand gustati, trebuie sa va lase in gura senzatia de racoros - nu inlocuiti limeta cu lamaia, e farmecul intregii afaceri - si nici gust pe piure de cartofi obisnuit sa nu va lase pe cerul gurii - trebuie sa fie acrisor, iutisor, aromat de limeta si nu parfumat de lamaie) La sfarsit puneti o mana buna de branza/cascaval/chedar sau orice vreti: la degustarea cartofilor cu ardei va va spune papila ce fel de branza cere el ori ce fel de branza cereti voi - e la alegerea gustului vostru. Si de-acum, gata: singurul lucru pe care trebuie sa-l mai faceti este sa puneti straturi de cartofi altenate cu cele de peste/pui/fructe de mare (amestecate cu o lingura de maioneza facuta si ea la randul ei cu limeta si nu cu lamaie, ba si niste razatura de coaja de limeta este bine venita - ii da o aroma de brad) Carnea de pui folosita de mine este asta: http://www.retete/forum/viewtopic. Php? p=109964#109964 (de se desprinde de pe os numa daca te uiti mai obraznic la ea!) Cocotzatzi in varf o felie de ou fiert, un motz de ardei iute autohton, o maslina sau ce mai credeti voi ca va da pe spate musafirii sau ochiul vostru critic. Se serveste receeee si e tare buna pe caldurile astea!