Detalii Paine Alba
Ingrediente:
- 510 g faina alba 000 proaspat cernuta (p,
h,
recomanda aproximativ 4 cani cu faina,
nu foarte pline,
conform masurilor din u,
s,
si suplimentar faina pentru infainare - eu am folosit in total 510 g faina) - 6 g sare de mare fin macinata - 295 ml apa (p,
h,
recomanda in reteta originala 1 si 1/4 cana cu apa,
conform masurilor din u,
s,
- cana nu trebuie sa fie foarte plina - eu am folosit in total 295 ml apa) - 60 ml ulei de masline - 7 g drojdie uscata - ulei pentru pregatirea tavii de copt / folie antiaderenta pentru copt Am scris cantitatile ingredientelor pe care le-am folosit insa pe parcursul framantarii (pana aluatul dobandeste consistenta dorita) este posibil sa aveti nevoie de putina faina sau apa in plus
- Faina, sarea, drojdia si uleiul de masline se pun intr-un bol cu diametru mare astfel incat sarea sa fie asezata la distanta fata de drojdie (sarea inactiveaza drojdia). Se adauga apa treptat si se amesteca toate ingredientele cu mainile. Se formeaza in scurt timp un aluat moale, usor de modelat, putin lipicios la inceput (daca credeti ca este necesar puteti sa mai adaugati faina sau apa in plus, in functie de consistenta aluatului obtinut). - Aluatul bine framantat se lasa timp de o ora, acoperit, intr-o incapere calduta. - Se unge cu ulei o tava mare (eu am preferat folosirea foliei antiaderente pentru copt). - Se pune aluatul pe suprafata de lucru infainata in prealabil si se modeleaza cu palmele astfel incat sa dobandeasca o forma usor alungita. - Se pune aluatul in tava pregatita anterior, se acopera cu un prosop pentru bucatarie sau cu un vas si se lasa sa creasca in tava timp de 30 min - 1 ora (eu am lasat aluatul sa creasca in aceasta etapa timp de aproximativ 50 de minute, acoperit cu un bol). - Se incalzeste cuptorul la 230 grade c. - Se presara putina faina la suprafata aluatului (desi autorul nu a mentionat in carte, eu am taiat suprafata painii). - Se coace painea timp de 35 de minute. - Painea coapta se lasa sa se raceasca pe un gratar.- Faina, sarea, drojdia si uleiul de masline se pun intr-un bol cu diametru mare astfel incat sarea sa fie asezata la distanta fata de drojdie (sarea inactiveaza drojdia). Se adauga apa treptat si se amesteca toate ingredientele cu mainile. Se formeaza in scurt timp un aluat moale, usor de modelat, putin lipicios la inceput (daca credeti ca este necesar puteti sa mai adaugati faina sau apa in plus, in functie de consistenta aluatului obtinut). - Aluatul bine framantat se lasa timp de o ora, acoperit, intr-o incapere calduta. - Se unge cu ulei o tava mare (eu am preferat folosirea foliei antiaderente pentru copt). - Se pune aluatul pe suprafata de lucru infainata in prealabil si se modeleaza cu palmele astfel incat sa dobandeasca o forma usor alungita. - Se pune aluatul in tava pregatita anterior, se acopera cu un prosop pentru bucatarie sau cu un vas si se lasa sa creasca in tava timp de 30 min - 1 ora (eu am lasat aluatul sa creasca in aceasta etapa timp de aproximativ 50 de minute, acoperit cu un bol). - Se incalzeste cuptorul la 230 grade c. - Se presara putina faina la suprafata aluatului (desi autorul nu a mentionat in carte, eu am taiat suprafata painii). - Se coace painea timp de 35 de minute. - Painea coapta se lasa sa se raceasca pe un gratar. Sursa reteta: 100 Great Breads - Paul Hollywood ( White bread ).