Se spala si se taie capacel la fiecare gogonea, se scoate cu un ac de par sau o agrafa de birou pe care o desfacti putin in forma de ssimburii din fiecare gogonea. Scoateti dpar partea cu simburii nu si p eretii interiori ai rosiei, gogonelei. Intre timp pe aragaz fierbe o oala cu apa. Introduceti toate gogonelele scobite de simburi in apa clocotita. Lasati sa fiarba putin, exact cit este necesar ca sa puteti curata de piele rosia. Scoateti gogonelele opariite si le treceti prin jet de apa rece, cit mai rece posibil sau le puneti intr. Un acstron cu apa rece si cuburi de gheata. Curatati pielita fiecarei gogonele si puneti gogonele fara piele, oprite cu gura in jos intr-o strecuratoare in timp ce continuati scoaterea pielitei de pe celelalte. Nucile sparte, scos samburele si tinute putin la cuptor ca sa le puteti curata pielicica. Cind toate gogonelele au fost curate de piele le cintarim. Acum fiecare puen zahar dupa cum ii place sa iasa dulceata mai dulce sau mai putin dulce. Mie imi place dulce deci am folosit aceeasi cantitate de zahar cit cintareau gogonelele scobite si oparite. In cazul meu 400 gr de gogonele cu 400 gr de zahar si 400 ml de apa. Am pus intr-o cratita la fiert zaharul cu apa in timp ce umpleam gogonelele cu samburii de nuca. Cidn zaharul se topeste si lichidul incepe sa clocoteasca puneti gogonelele umplute. Lasati sa fiarba la foc foarte mic pina cind gogonelele capata o culoare inchisa si devin usor translucide, sticloase.. ca in poza. Acum puneti citeva felii de lamiie, la cantitatea mea am pus 2 feluii de lamiie careia i-am curata insa coaja galbena i cea alba cit am putut inainte. Lasati sa fiarba 2-3 minute cu lamiia, apoi aruncati lmiia si stingeti focul. Borcanele si capacele se streilizeaza in cuptor. Iin cazul meu un singur borcan de 350 ml pentru cantitatea asta, mi-a mai ramas sirop in cratita si o gogonea care nu au incaput in borcam, cea rupta care se vede in poza finala. Punem cu o lingura gogonelele fierbinti in borcanele fierbinti si acoperim cu siropul lor, evident tot fierbinte. Punem capacul si intoarcem borcanele cu fundul in sus. Nu doar ca se formneaza vidul necesar dar e si o proba ca le-am inchis bine, nu curge nimic din borcan. Tinem borcanele acoperite cu un stergar pina se racesc. Le intoarcem si observam ca toate capacele au facut vid (dupa felul capacului folosit, eu am refolosit borcane de dulceata cu capacul lor original, din cel care face clc pe mijloc. :p).

Se spala si se taie capacel la fiecare gogonea, se scoate cu un ac de par sau o agrafa de birou pe care o desfacti putin in forma de ssimburii din fiecare gogonea. Scoateti dpar partea cu simburii nu si p eretii interiori ai rosiei, gogonelei. Intre timp pe aragaz fierbe o oala cu apa. Introduceti toate gogonelele scobite de simburi in apa clocotita. Lasati sa fiarba putin, exact cit este necesar ca sa puteti curata de piele rosia. Scoateti gogonelele opariite si le treceti prin jet de apa rece, cit mai rece posibil sau le puneti intr. Un acstron cu apa rece si cuburi de gheata. Curatati pielita fiecarei gogonele si puneti gogonele fara piele, oprite cu gura in jos intr-o strecuratoare in timp ce continuati scoaterea pielitei de pe celelalte. Nucile sparte, scos samburele si tinute putin la cuptor ca sa le puteti curata pielicica. Cind toate gogonelele au fost curate de piele le cintarim. Acum fiecare puen zahar dupa cum ii place sa iasa dulceata mai dulce sau mai putin dulce. Mie imi place dulce deci am folosit aceeasi cantitate de zahar cit cintareau gogonelele scobite si oparite. In cazul meu 400 gr de gogonele cu 400 gr de zahar si 400 ml de apa. Am pus intr-o cratita la fiert zaharul cu apa in timp ce umpleam gogonelele cu samburii de nuca. Cidn zaharul se topeste si lichidul incepe sa clocoteasca puneti gogonelele umplute. Lasati sa fiarba la foc foarte mic pina cind gogonelele capata o culoare inchisa si devin usor translucide, sticloase.. ca in poza. Acum puneti citeva felii de lamiie, la cantitatea mea am pus 2 feluii de lamiie careia i-am curata insa coaja galbena i cea alba cit am putut inainte. Lasati sa fiarba 2-3 minute cu lamiia, apoi aruncati lmiia si stingeti focul. Borcanele si capacele se streilizeaza in cuptor. Iin cazul meu un singur borcan de 350 ml pentru cantitatea asta, mi-a mai ramas sirop in cratita si o gogonea care nu au incaput in borcam, cea rupta care se vede in poza finala. Punem cu o lingura gogonelele fierbinti in borcanele fierbinti si acoperim cu siropul lor, evident tot fierbinte. Punem capacul si intoarcem borcanele cu fundul in sus. Nu doar ca se formneaza vidul necesar dar e si o proba ca le-am inchis bine, nu curge nimic din borcan. Tinem borcanele acoperite cu un stergar pina se racesc. Le intoarcem si observam ca toate capacele au facut vid (dupa felul capacului folosit, eu am refolosit borcane de dulceata cu capacul lor original, din cel care face clc pe mijloc. :p). In cazul meu 400 gr de gogonele cu 400 gr de zahar si 400 ml de apa. a iesit un borcane de 350 ml si a mai ramas sirop in cratita.