Mod preparare aluat: Pentru inceput se inmoaie drojdia sfaramata cu putin lapte caldut si 3 linguri de zahar. Separat se oparesc 6 linguri de faina cu 200 ml lapte clocotit, amestecand continuu sa nu faca cocolase. Cand s-a racorit destul (cat sa suporti la mana) se amesteca plamadetul cu drojdia si se amesteca cu mixerul sau cu telul bine, pana se fac basici . Se presara putina faina, se acopera cu un prosop curat si se lasa la un loc cald sa creasca. In acest timp se freaca galbenusurile cu sarea, pana se inchid la culoare. Dupa aceea se adauga treptat restul de zahar si zaharul vanilat. Galbenusurile se freaca bine pana devin o crema spumoasa. Cand plamadeala este destul de crescuta se toarna peste restul de faina cernuta (intr-un lighean) impreuna cu praful de copt si se amesteca cu galbenusurile, 200 ml lapte caldut si albusurile batute spuma (8 albusuri). Toate aceste ingrediente se framanta aproximativ o ora, adunand aluatul de pe margini spre mijloc. Apoi se adauga uleiul, esenta de vanilie, coaja rasa de la lamaie si de la portocala, putin cate putin margarina topita. Aluatul se aduna in mijlocul ligheanului se acopera cu un prosop curat si se aseaza la cald, lasandul sa creasca aproximativ 3 ore. Intre timp se pregatesc cremele. Mod preparare prima crema: Nuca se zdrobeste bucatele si mai mari si mai mici, dupa preferinta fiecaruia, dupa care punem esenta de rom peste ea si o lasam sa stea. Albusurile se bat spuma cu zaharul si zaharul vanilat. Acestea se amesteca cu laptele, cacaua si bine inteles si cu nuca. Crema se pune la frigider pana ce trebuie folosita. Mod preparare a doua crema: 150 ml lapte se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat si praful de budinca. Acestea se amesteca bine si adauga peste restul de lapte caldut. Acestea se lasa pe foc pana ce se ingroasa, devenind o budinca. Aceasta crema se lasa deoparte pana ce trebuie folosita. Cand aluatul a crescut destul, se ung mainile cu margarina si se ia ia o bucata de aluat. Aceasta se intinde ca o foaie pe masa si se adauga prima crema, presarandu-se pe deasupra cu stafide. Aceasta foaie se ruleaza ca si o rulada, dupa care se taie pe verticala bucatele de aproximativ 7 cm si se aseaza intr-o oala caramelizata cu zahar. Caramelizarea oalei se face astfel: Intr-o oala se pune aproximativ 300 gr zahar si se pune pe foc pana ce se topeste zaharul. Acesta se intinde pe peretii oalei prin inclinarea acesteia. Se mai face o rulada si cu cea de a doua crema, iar pe deasupra cremei se pun nuca de cocos si stafide. Se taie bucati de aproximativ7 cm si se aseaza in oala alaturi de celelalte bucatele umplute cu crema de nuca. Acest procedeu se repeta pana ce se umple oala cu bucatele de aluat umplute cu crema de budinca si nuca. Se intinde o foaie care se umple cu crema de nuca sau budinca si se aseaza in tava de cozonac unsa cu ulei si tapetata cu faina. Cu restul aluatului se pot face cozonaci si rotunzi, dar si lungi in tava de cozonac. Eu am facut doi rotunzi si patru in tava de cozonac (marimi diferite si mai mari dar si mai mici). Acestia se umplu cu crema dorita. Deasupra fiecarei creme se pun stafide sau nuca de cocos si stafide, in functie de crema aleasa. Toti cozonacii se acopera cu prosoape si se lasa pana ce acestia cresc. Cand acestia au crescut destulse introduc in cuptorul in prealabil incins (se adauga pe rand, in functie de cat de crescuti sunt). Se lasa la cuptor la foc potrivit pana acestia prind o usoara crusta. Acestia se baituesc cu galbenusurile batute spuma (cele pt luciul cozonacilor) . Se introduc din nou in cuptor si se lasa pana ce trec de testul scobitoarei. Intre timp se fierbe 200 ml apa cu 100 gr zahar. Cand sunt gata cozonacii se lasa putin, dupa care se scot din tava si se pensuleaza pe toata suprafata cu siropul obtinut mai devreme.

Mod preparare aluat: Pentru inceput se inmoaie drojdia sfaramata cu putin lapte caldut si 3 linguri de zahar. Separat se oparesc 6 linguri de faina cu 200 ml lapte clocotit, amestecand continuu sa nu faca cocolase. Cand s-a racorit destul (cat sa suporti la mana) se amesteca plamadetul cu drojdia si se amesteca cu mixerul sau cu telul bine, pana se fac basici . Se presara putina faina, se acopera cu un prosop curat si se lasa la un loc cald sa creasca. In acest timp se freaca galbenusurile cu sarea, pana se inchid la culoare. Dupa aceea se adauga treptat restul de zahar si zaharul vanilat. Galbenusurile se freaca bine pana devin o crema spumoasa. Cand plamadeala este destul de crescuta se toarna peste restul de faina cernuta (intr-un lighean) impreuna cu praful de copt si se amesteca cu galbenusurile, 200 ml lapte caldut si albusurile batute spuma (8 albusuri). Toate aceste ingrediente se framanta aproximativ o ora, adunand aluatul de pe margini spre mijloc. Apoi se adauga uleiul, esenta de vanilie, coaja rasa de la lamaie si de la portocala, putin cate putin margarina topita. Aluatul se aduna in mijlocul ligheanului se acopera cu un prosop curat si se aseaza la cald, lasandul sa creasca aproximativ 3 ore. Intre timp se pregatesc cremele. Mod preparare prima crema: Nuca se zdrobeste bucatele si mai mari si mai mici, dupa preferinta fiecaruia, dupa care punem esenta de rom peste ea si o lasam sa stea. Albusurile se bat spuma cu zaharul si zaharul vanilat. Acestea se amesteca cu laptele, cacaua si bine inteles si cu nuca. Crema se pune la frigider pana ce trebuie folosita. Mod preparare a doua crema: 150 ml lapte se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat si praful de budinca. Acestea se amesteca bine si adauga peste restul de lapte caldut. Acestea se lasa pe foc pana ce se ingroasa, devenind o budinca. Aceasta crema se lasa deoparte pana ce trebuie folosita. Cand aluatul a crescut destul, se ung mainile cu margarina si se ia ia o bucata de aluat. Aceasta se intinde ca o foaie pe masa si se adauga prima crema, presarandu-se pe deasupra cu stafide. Aceasta foaie se ruleaza ca si o rulada, dupa care se taie pe verticala bucatele de aproximativ 7 cm si se aseaza intr-o oala caramelizata cu zahar. Caramelizarea oalei se face astfel: Intr-o oala se pune aproximativ 300 gr zahar si se pune pe foc pana ce se topeste zaharul. Acesta se intinde pe peretii oalei prin inclinarea acesteia. Se mai face o rulada si cu cea de a doua crema, iar pe deasupra cremei se pun nuca de cocos si stafide. Se taie bucati de aproximativ7 cm si se aseaza in oala alaturi de celelalte bucatele umplute cu crema de nuca. Acest procedeu se repeta pana ce se umple oala cu bucatele de aluat umplute cu crema de budinca si nuca. Se intinde o foaie care se umple cu crema de nuca sau budinca si se aseaza in tava de cozonac unsa cu ulei si tapetata cu faina. Cu restul aluatului se pot face cozonaci si rotunzi, dar si lungi in tava de cozonac. Eu am facut doi rotunzi si patru in tava de cozonac (marimi diferite si mai mari dar si mai mici). Acestia se umplu cu crema dorita. Deasupra fiecarei creme se pun stafide sau nuca de cocos si stafide, in functie de crema aleasa. Toti cozonacii se acopera cu prosoape si se lasa pana ce acestia cresc. Cand acestia au crescut destulse introduc in cuptorul in prealabil incins (se adauga pe rand, in functie de cat de crescuti sunt). Se lasa la cuptor la foc potrivit pana acestia prind o usoara crusta. Acestia se baituesc cu galbenusurile batute spuma (cele pt luciul cozonacilor) . Se introduc din nou in cuptor si se lasa pana ce trec de testul scobitoarei. Intre timp se fierbe 200 ml apa cu 100 gr zahar. Cand sunt gata cozonacii se lasa putin, dupa care se scot din tava si se pensuleaza pe toata suprafata cu siropul obtinut mai devreme. Se lasa sa se raceasca dupa care se taie feliute subtiri. Pofta buna!!!