Dupa cum ati putut sidin titlu, este o varianta la clasica salata cu telina si mar acrisor inventata de celebrul Oscar de la Waldorf. Pe seama acestei banale salate s-a scris mult si se va mai scrie. Eu am mancat aceasta salata in mai multe variante si pana la urma cea pe care o voi prezenta este, dupa gustul meu si aprecierea fostilor clienti si a prietenilor mei, cea mai reusita. Este o salata simpla, economica si foarte sanatoasa, iar daca aveti nevoie de un afrodisiac:) nu va dati in laturi sa o preparati: d Initial, reteta avea in compozitie tulpina de telina, dar din cauza gustului prea puternic s-a trecut la folosirea radacii albe a ei. Eu pun din amandoua. Unii folosesc maioneza ca baza pt sos, altii iaurt degresat, iar altii smantana. Cum le-am incercat pe toate, am ajuns la un sos-dressing ce nu da gres, nu ingretoseaza si da un gust deosebit. Pt sos am folosit un galbenus de ou, o lingura ulei, 100 ml smantana de frisca neindulcita, o lingurita miere, sare, piper alb si nucsoara rasa. Se bate un pic frisca cu mierea pana capata o oarece consistenta, se adauga restul ingredientelor si se mesteca usor pana la omogenizare. Se sa la rece pana cand se foloseste pt salata. Pentru aceasta salata am pus jumatate de tulpina de telina, un morcov, un mar GranSmith, o bucata de radacina de telina, 4-5 frunze de salata romana medie, nuci prajite si stafide. Si zeama de la o lamaie Acum, depinde de fiecare cum doreste sa taie radacinoasele si marul. Eu nu sunt adepta folosirii razatorii, chiar daca sunt gaurile mari, petru ca se pierde foarte mult din calitatile nutritive a fiecareia, plus ca procesul de oxidare se accelereaza. Se curata legumele si marul de coaja si se sropesc cu un pic de zeama de lamaie. Stafidele se lasa timp de 10 minte la inmuiat in apa clocotita, dupa care se scot si se usuca pe un servet absorbant. Nucile se prajesc usor in tigaie sau in cuptor. Telina se taie juliene fine de aprox 0, 5 cm latime si 2-3 cm lungime. Stropiti cu zeama de lamaie. Morcovul il puteit taia tot juliene sau banuti, ceva mai fini de 0, 5 cm grosime. Marul, curatat de coaja si mijloc, se taie cubulete cam de 1, 5-2 cm. Stropiti si marul cu putina zeama de lamaie. Tulpina de telina o taiati fin, pe latime, dupa gustul dv. Frunzele de salata se taie si ele cam de 1 cm latime. Mestecati usor cu o lingura pt salate toate ingredientele intr-un bol, aseazati cantitea pt o presoana pe o farfurie, incaz ca faceti portii individuale, sau pe un platou de servire, presarati stafidele si nucile si sosul. Decorati pe margine cu frunze de salata. Se poate servi cu crutoane simple sau fara, este destul de satioasa, poate fi un aperitiv sau felul intai, iar pt cina este nemaipomenita ca fel unic! Pofta buna!Dupa cum ati putut sidin titlu, este o varianta la clasica salata cu telina si mar acrisor inventata de celebrul Oscar de la Waldorf. Pe seama acestei banale salate s-a scris mult si se va mai scrie. Eu am mancat aceasta salata in mai multe variante si pana la urma cea pe care o voi prezenta este, dupa gustul meu si aprecierea fostilor clienti si a prietenilor mei, cea mai reusita. Este o salata simpla, economica si foarte sanatoasa, iar daca aveti nevoie de un afrodisiac:) nu va dati in laturi sa o preparati: d Initial, reteta avea in compozitie tulpina de telina, dar din cauza gustului prea puternic s-a trecut la folosirea radacii albe a ei. Eu pun din amandoua. Unii folosesc maioneza ca baza pt sos, altii iaurt degresat, iar altii smantana. Cum le-am incercat pe toate, am ajuns la un sos-dressing ce nu da gres, nu ingretoseaza si da un gust deosebit. Pt sos am folosit un galbenus de ou, o lingura ulei, 100 ml smantana de frisca neindulcita, o lingurita miere, sare, piper alb si nucsoara rasa. Se bate un pic frisca cu mierea pana capata o oarece consistenta, se adauga restul ingredientelor si se mesteca usor pana la omogenizare. Se sa la rece pana cand se foloseste pt salata. Pentru aceasta salata am pus jumatate de tulpina de telina, un morcov, un mar GranSmith, o bucata de radacina de telina, 4-5 frunze de salata romana medie, nuci prajite si stafide. Si zeama de la o lamaie Acum, depinde de fiecare cum doreste sa taie radacinoasele si marul. Eu nu sunt adepta folosirii razatorii, chiar daca sunt gaurile mari, petru ca se pierde foarte mult din calitatile nutritive a fiecareia, plus ca procesul de oxidare se accelereaza. Se curata legumele si marul de coaja si se sropesc cu un pic de zeama de lamaie. Stafidele se lasa timp de 10 minte la inmuiat in apa clocotita, dupa care se scot si se usuca pe un servet absorbant. Nucile se prajesc usor in tigaie sau in cuptor. Telina se taie juliene fine de aprox 0, 5 cm latime si 2-3 cm lungime. Stropiti cu zeama de lamaie. Morcovul il puteit taia tot juliene sau banuti, ceva mai fini de 0, 5 cm grosime. Marul, curatat de coaja si mijloc, se taie cubulete cam de 1, 5-2 cm. Stropiti si marul cu putina zeama de lamaie. Tulpina de telina o taiati fin, pe latime, dupa gustul dv. Frunzele de salata se taie si ele cam de 1 cm latime. Mestecati usor cu o lingura pt salate toate ingredientele intr-un bol, aseazati cantitea pt o presoana pe o farfurie, incaz ca faceti portii individuale, sau pe un platou de servire, presarati stafidele si nucile si sosul. Decorati pe margine cu frunze de salata. Se poate servi cu crutoane simple sau fara, este destul de satioasa, poate fi un aperitiv sau felul intai, iar pt cina este nemaipomenita ca fel unic! Pofta buna!