Detalii Pui in Stil Grecesc
Ingrediente:
Pentru umplutura: -feta / cascaval,
taiat cubulete mici -ceapa rosie,
tocata marunt -ardei iute rosu si / sau ardei gras rosu (daca nu vreti asa iute),
taiat cubulete,
dupa gust -masline negre / verzi,
taiate feliute -ierburi aromatice: menta,
cimbru,
maghiran- proaspete,
tocate marunt / uscate Pentru condimentul gyros: -1 mana fulgi de ceapa uscata sau 1 ceapa potrivita,
tocata marunt -1 lingurita sare de mare -1 lingurita cu varf boia dulce -½ lingurita boia iute / piper de Cayenne sau dupa gust -oregano uscat,
dupa gust -rozmarin uscat,
dupa gust -1 lingurita rasa chimen -1 lingurita rasa coriandru,
pudra -1 lingurita cu varf piper negru -3 catei de usturoi,
zdrobiti sau 1 lingura usturoi granulat -1 frunza de dafin,
maruntita bine -ierburi aromatice proaspete,
dupa gust si preferinta: menta verde,
maghiran,
cimbru (in situatii de forta majora se pot folosi si cele uscate) Pentru pulpele de pui: -6- 8 pulpe superioare de pui,
dezosate -condiment gyros,
pregatit in casa -ulei de masline -½ pahar vin alb,
sec si usor parfumat,
de buna calitate,
recomandat este cel grecesc -frunze aromatice (menta,
cimbru,
maghiran,
oregano,
patrunjel),
proaspete,
dupa preferinta -3-5 catei de usturoi,
tocati grosier -zeama de la 1 lamaie -cartofi,
taiati in felii mai mari (optional)
Umplutura: Faceti un amestec din toate ingredientele. Puteti adauga si altele, dupa preferinta, mergand pe principiul ca tot ce este grecesc e binevenit. Pentru condimentul gyros: Pregatiti-l ca aici. Dupa intrebuintarea condimentului puneti putina apa in mojar si dati deoparte. Pentru pulpele de pui: Spalati si zvantati bine pulpele de pui, apoi frecati-le bine cu condimentul gyros, pe ambele fete. Daca veti badijona bine pulpele cu gyros, aroma se va raspandi foarte bine, iar carnea va fi perfect condimentata. Puneti 1 lingura cu varf de umplutura in interiorul pulpei. Acoperiti umplutura cu o jumatate din pulpa, refacand forma initiala si prindeti cu scobitori. Transferati-le intr-o tava unsa cu ulei de masline, dar la fel de bine puteti sa le pregatiti punandu-le pe pat de cartofi. Adaugati in tava apa din mojar in care ati dizolvat resturile de condimente ramase pe pereti si vinul (aveti grija sa turnati pe la margine, langa pulpe, sa nu spalati crusta de condiment de la suprafata pulpelor). Decorati tava cu multe frunze aromatice proaspete (menta, cimbru, maghiran, oregano, patrunjel), dupa preferinta si presarati printre pulpe usturoiul tocati grosier. La final, stoarceti 1 lamaie peste pulpe. Acoperiti tava cu folie de aluminiu si lasati totul la marinat, cel putin 1 ora, la temperatura camerei, dar mai bine la frigider pentru 3- 4 ore, avand grija sa scoateti tava cu 1 ora inainte de a o baga la cuptor. Dati tava la cuptorul incins, pentru 1 ora, la 180 grade, scoateti folia si dati din nou la cuptor pana ce carnea este facuta si frumos rumenita. Stropiti des pulpele cu sosul din tava. Scoateti scobitorile inainte de servire. Serviti pulpele de pui rustic, simplu, cu sosul din tava si cartofii copti (daca ati pus), presarate generos cu verdeturi aromatice, proaspat tocate.
Umplutura: Faceti un amestec din toate ingredientele. Puteti adauga si altele, dupa preferinta, mergand pe principiul ca tot ce este grecesc e binevenit. Pentru condimentul gyros: Pregatiti-l ca aici. Dupa intrebuintarea condimentului puneti putina apa in mojar si dati deoparte. Pentru pulpele de pui: Spalati si zvantati bine pulpele de pui, apoi frecati-le bine cu condimentul gyros, pe ambele fete. Daca veti badijona bine pulpele cu gyros, aroma se va raspandi foarte bine, iar carnea va fi perfect condimentata. Puneti 1 lingura cu varf de umplutura in interiorul pulpei. Acoperiti umplutura cu o jumatate din pulpa, refacand forma initiala si prindeti cu scobitori. Transferati-le intr-o tava unsa cu ulei de masline, dar la fel de bine puteti sa le pregatiti punandu-le pe pat de cartofi. Adaugati in tava apa din mojar in care ati dizolvat resturile de condimente ramase pe pereti si vinul (aveti grija sa turnati pe la margine, langa pulpe, sa nu spalati crusta de condiment de la suprafata pulpelor). Decorati tava cu multe frunze aromatice proaspete (menta, cimbru, maghiran, oregano, patrunjel), dupa preferinta si presarati printre pulpe usturoiul tocati grosier. La final, stoarceti 1 lamaie peste pulpe. Acoperiti tava cu folie de aluminiu si lasati totul la marinat, cel putin 1 ora, la temperatura camerei, dar mai bine la frigider pentru 3- 4 ore, avand grija sa scoateti tava cu 1 ora inainte de a o baga la cuptor. Dati tava la cuptorul incins, pentru 1 ora, la 180 grade, scoateti folia si dati din nou la cuptor pana ce carnea este facuta si frumos rumenita. Stropiti des pulpele cu sosul din tava. Scoateti scobitorile inainte de servire. Serviti pulpele de pui rustic, simplu, cu sosul din tava si cartofii copti (daca ati pus), presarate generos cu verdeturi aromatice, proaspat tocate. Se potriveste cu o salata de cruditati si sos tzatziki sau legume asortate coapte.
Etichete:
ceapa,
verdeata,
cascaval,
pui,
carne,
usturoi,
rosii,
cartofi,
ardei,
ulei,
vin,
masline,
lamaie,
retete fara gluten