Detalii Foietaj Turcesc cu Gem si Nuca
Umplutura Amestecati ingredientele dupa gust si lasati in asteptare. Aluat Puneti in masina de paine ingredientele in urmatoarea ordine: uleiul, laptele caldut in care ati dizolvat sarea, iaurtul, otetul, faina cernuta, oul si albusul. Setati programul de aluat. Daca nu folositi masina de paine, procedati astfel: in adancitura din mijlocul fainii cernute puneti uleiul, laptele caldut in care ati dizolvat sarea, iaurtul, otetul, oul si albusul. Aduceti faina de la margine spre mijloc si incepeti sa framantati un aluat omogen, neted si elastic. Lasati-l sa se odihneasca in vasul acoperit, cca 1 ora, la temperatura camerei. Topiti untul / margarina si lasati sa se racoreasca. Scoateti aluatul pe planul de lucru usor infainat si portionati in 15 parti egale. Luati cate o parte si portionati-o in 3 bucati. Intindeti fiecare bucata intr-o foaie de aluat rotunda de marimea unei farfurii si puneti-o pe lateralul masei de lucru. Ungeti cu unt topit prima foaie. Luati a doua bucata, intindeti in foaie rotunda (de marime aproximativ egala cu prima faie), puneti-o peste prima foaie unsa si ungeti-o cu unt topit. Procedati la fel cu a treia bucata, puneti-o peste celelalte doua, dar nu o mai ungeti cu unt topit. Procedati la fel cu toate cele 15 parti de aluat. In final veti avea 15 discuri x 3 foi suprapuse. Lasati-le sa se odihneasca 30 min acoperite cu un servet, la temperatura camerei, timp in care aluatul va absorbi untul / margarina. Pudrati cu faina masa de lucru. Luati cate 1 disc si intindeti-l intr-o foaie de aluat foarte subtire, de forma dreptunghiulara. * Aluatul fiind foarte elastic si rezistent va va permite sa obtineti o foaie de aluat aproape transparenta, fara ca aceasta sa se rupa, nici macar atunci cand intindeti umplutura (care este destul de solida). Pensulati suprafata foii cu ulei, apoi intindeti uniform cate 1- 2 linguri din umplutura, lasand o margine de cca 1 cm neunsa. Rulati sub forma de sul, incolaciti apoi in spirala, dandu-i forma de melc. Transferati direct in tava tapetata cu hartie de copt. Procedati identic cu toate cele 15 discuri. Ungeti cu galbenus usor batut cu lapte. Dati la cuptorul preincalzit, pentru cca 30 min, la 180 grade. Scoateti pe un gratar. Serviti caldute sau reci; sunt la fel de bune, dar mai ales, delicioase.
Umplutura Amestecati ingredientele dupa gust si lasati in asteptare. Aluat Puneti in masina de paine ingredientele in urmatoarea ordine: uleiul, laptele caldut in care ati dizolvat sarea, iaurtul, otetul, faina cernuta, oul si albusul. Setati programul de aluat. Daca nu folositi masina de paine, procedati astfel: in adancitura din mijlocul fainii cernute puneti uleiul, laptele caldut in care ati dizolvat sarea, iaurtul, otetul, oul si albusul. Aduceti faina de la margine spre mijloc si incepeti sa framantati un aluat omogen, neted si elastic. Lasati-l sa se odihneasca in vasul acoperit, cca 1 ora, la temperatura camerei. Topiti untul / margarina si lasati sa se racoreasca. Scoateti aluatul pe planul de lucru usor infainat si portionati in 15 parti egale. Luati cate o parte si portionati-o in 3 bucati. Intindeti fiecare bucata intr-o foaie de aluat rotunda de marimea unei farfurii si puneti-o pe lateralul masei de lucru. Ungeti cu unt topit prima foaie. Luati a doua bucata, intindeti in foaie rotunda (de marime aproximativ egala cu prima faie), puneti-o peste prima foaie unsa si ungeti-o cu unt topit. Procedati la fel cu a treia bucata, puneti-o peste celelalte doua, dar nu o mai ungeti cu unt topit. Procedati la fel cu toate cele 15 parti de aluat. In final veti avea 15 discuri x 3 foi suprapuse. Lasati-le sa se odihneasca 30 min acoperite cu un servet, la temperatura camerei, timp in care aluatul va absorbi untul / margarina. Pudrati cu faina masa de lucru. Luati cate 1 disc si intindeti-l intr-o foaie de aluat foarte subtire, de forma dreptunghiulara. * Aluatul fiind foarte elastic si rezistent va va permite sa obtineti o foaie de aluat aproape transparenta, fara ca aceasta sa se rupa, nici macar atunci cand intindeti umplutura (care este destul de solida). Pensulati suprafata foii cu ulei, apoi intindeti uniform cate 1- 2 linguri din umplutura, lasand o margine de cca 1 cm neunsa. Rulati sub forma de sul, incolaciti apoi in spirala, dandu-i forma de melc. Transferati direct in tava tapetata cu hartie de copt. Procedati identic cu toate cele 15 discuri. Ungeti cu galbenus usor batut cu lapte. Dati la cuptorul preincalzit, pentru cca 30 min, la 180 grade. Scoateti pe un gratar. Serviti caldute sau reci; sunt la fel de bune, dar mai ales, delicioase.