Detalii Dovlecei cu Beshamel ( Kousa Bil Bechamel) - Egipt
Am pus intr-o tigaie carnea cu ceapa tocata, un praf de sare si uleiul sa se inabuse la foc mic, amestecind din cind in cind. Cind carnea si-a schimbat culoarea am adaugat sosul de rosii si condimentele. Am mai lasat-o citeva minute pe foc si apoi am rasturnat-o intr-o farfurie /castron. Am spalat dovleceii si le-am taiat capetele, erau mici si delicati, deci nu a fost nevoie sa le curat coaja sau semintele. I-am taiat in felii oblic ca sa iasa mai mari. Apoi i-am pus in tigaia in care am pregatit carnea, fara ulei, doar ce mai ramasese in tigaie si cu putina sare. I-am inabusit cu capacul pus si amestecind din cind in cind pina cind erau moi cam pe jumatate facuti. Am pregatit sosul bechamel: in cratita am pus untul sa se topeasca si apoi faina, am amestecat bine si am varsat laptele amestecind bine sa nu se faca cocoloase, apoi la foc mic am fiert sosul amestecind mereu pina cind s-a ingrosat putin (nu foarte mult). Daca vreti mai mult beshamel puteti face cantitate dubla (in multe retete se vede stratul mul mai gros, eu am facut pe gustul nostru cu strat mai mic de sos). Cind era gata am adaugat un praf de nucsoara macinata si am amestecat bine. Am incalzit cuptorul la 180-200 c si am uns tava cu putin ulei. Am pus un strat de dovlecei (cine vrea poate face ca la musaca doua straturi cu carnea la mijloc), am rasturnat carnea si apoi desupra sosul de bechamel. Am pus tava la cuptor si am copt la 180 c cca 30-40 minute. Cind sunt gata mai lasati exact ca si la lasagna sau musaca sa se raceasca citeva minute (5-10) inainte sa taiati felii si sa serviti.
Am pus intr-o tigaie carnea cu ceapa tocata, un praf de sare si uleiul sa se inabuse la foc mic, amestecind din cind in cind. Cind carnea si-a schimbat culoarea am adaugat sosul de rosii si condimentele. Am mai lasat-o citeva minute pe foc si apoi am rasturnat-o intr-o farfurie /castron. Am spalat dovleceii si le-am taiat capetele, erau mici si delicati, deci nu a fost nevoie sa le curat coaja sau semintele. I-am taiat in felii oblic ca sa iasa mai mari. Apoi i-am pus in tigaia in care am pregatit carnea, fara ulei, doar ce mai ramasese in tigaie si cu putina sare. I-am inabusit cu capacul pus si amestecind din cind in cind pina cind erau moi cam pe jumatate facuti. Am pregatit sosul bechamel: in cratita am pus untul sa se topeasca si apoi faina, am amestecat bine si am varsat laptele amestecind bine sa nu se faca cocoloase, apoi la foc mic am fiert sosul amestecind mereu pina cind s-a ingrosat putin (nu foarte mult). Daca vreti mai mult beshamel puteti face cantitate dubla (in multe retete se vede stratul mul mai gros, eu am facut pe gustul nostru cu strat mai mic de sos). Cind era gata am adaugat un praf de nucsoara macinata si am amestecat bine. Am incalzit cuptorul la 180-200 c si am uns tava cu putin ulei. Am pus un strat de dovlecei (cine vrea poate face ca la musaca doua straturi cu carnea la mijloc), am rasturnat carnea si apoi desupra sosul de bechamel. Am pus tava la cuptor si am copt la 180 c cca 30-40 minute. Cind sunt gata mai lasati exact ca si la lasagna sau musaca sa se raceasca citeva minute (5-10) inainte sa taiati felii si sa serviti. Acesti dovlecei cu carne si sos beshamel seamana foarte bine cu o musaca greceasca