Una dintre micile placeri ale vietii, este aceea de-a savura o cana cu lapte proaspat, cu aroma unica pe care n-o vom intalni niciodata in laptele din comert. Cu siguranta multi dintre voi adora dulciurile, asa ca, macar o data in viata trebuie sa preparati dulceata de lapte . :) Am sa fiu sincera si am sa va spun ca daca am calcula ingredientele si timpul de preparare, am ajunge la concluzia ca e mai economic sa o cumparam. Ceea ce nu putem compara, este gustul fin care parca aduce a caramel si lapte praf, consistenta cremoasa si parfumul dulceag. Lipsa aditivilor si a conservantilor, fiind un plus demn de luat in calcul. Despre istoria acesteia nu va pot spune prea multe. Unii cred ca provine din Argentina ( si eu tind sa cred la fel ), altii ca ar fi spaniola. Cert e ca originea ei este latina.

In primul rand, laptele trebuie sa fie proaspat si gras. Poate fi de vaca sau de bivolita. Daca va capata aciditate, laptele se va branzi, iar daca va fi degresat, dulceata nu se va ingrosa. Pentru ca se poate arde foarte usor, dulceata de lapte se fierbe pe bain marie. E modul cel mai sigur de-a finaliza cu succes acest preparat. Principiul care sta la baza pregatirii deosebitei dulceti, este evaporarea completa a apei din lapte. Acesta, impreuna cu zaharul se pune pe aburi si se lasa, pur si simplu, la inchegat . Eu l-am fiert cam 10 ceasuri. :) Se amesteca mai rar in primele ore, abia la urma se insista. Laptele va face acea spuma densa care trebuie omogenizata pentru a nu ramane sub forma de cocoloase. Desi a durat atat de mult, cu siguranta voi mai prepara aceasta dulceata. Data viitoare voi folosi jumatate din cantitatile folosite acum. Mi-au iesit 4 borcane, care intoarse pe capac pentru a face vid, vor rezista cateva luni fara conservare. Voi folosi dulceata de sarbatori pentru prepararea unei creme pentru prajituri. Cu ceva unt proaspat si-o mana de alune, sunt sigura ca va iesi o crema grozava! :)Daca veti adauga cacao, gustul se va apropia foarte mult de cel al ciocolatei de casa. Asa cum am spus mai sus, puteti folosi dulceata la prepararea cremelor pentru prajituri. Adaugati nuci, alune, arahide sau folositi-o ca atare ca topping pentru o portie delicioasa de pancakes. :) Pentru coloratie intensa si ingrosare mai rapida, se poate adauga o lingura cu bicarbonat de sodiu.