Nu stiu daca toata lumea considera ouale rosii un deliciu de Pasti, dar ele sunt, oricum, simbolul Pastilor.

Toata lumea stie sa vopseasca oua, dar nu toata lumea stie sa o faca ecologic. De aceea, am cateva sfaturi pentru vopsirea ecologica a oualor de Pasti. (Corect, se zice PASTI, la plural!)Timp de 40 de zile, de la Pasti pana la Inaltare, se fac oua rosii.

Nu cred ca mai este necesar sa explic avantajul vopsirii ecologice a oualor, fata de folosirea chimicalelor.

Gospodinele trebuie sa stie ca, din cauza fierberii indelungate, galbenusul capata o culoare verde inchis (ceea ce nu este prea placut). De aceea, eu aleg sa le vopsesc, in timp ce le fierb in zeama de coji de ceapa, iar galbenusul ramane curat, galben si frumos.

Se curata bine ouale si se decoreaza apoi cu frunzulite verzi, dupa care se leaga in fasii de voal, sau matase (chiar de la ciorapi de dama, daca nu avem altceva).

Coaja de la ceapa galbena adunata cu catva timp inainte de Pasti, se fierbe timp de 10-15 minute, in 2-3 litri de apa, dupa care se lasa la racit. Cand s-a racit, se scot cojile de ceapa, prin stoarcere si ramane doar zeama, in care se pun ouale invelite si decorate, dupa care se dau la foc potrivit. Se poate adauga otet in aceasta zeama de coji de ceapa, pentru o culoare mai placuta, dar nu este obligatoriu. Se fierb ouale timp de 4-5 minute, dupa care se opreste focul si, daca la verificare, ni se pare ca dorim o culoare mai inchisa, le vom mai lasa in zeama respectiva inca 5-10 minute.

Se scot ouale din zeama de coji de ceapa si se asaza pe niste servetele, intr-o tava curata. Daca vrem sa le ornam cu abtibilduri cu scene biblice (ceea ce este foarte frumos, pentru ca e vorba de o sarbatoare religioasa!), vom face aceasta operatiune chiar atunci, cind ouale sunt calde, scufundandu-le, cu o lingura, intr-un vas cu apa fierbinte. Abtibildurile se vor lipi instantaneu.

Cand toate ouale sunt vopsite, le vom unge cu o bucata de panza inmuiata in untura, sau ulei, pentru a le da luciu.

Din cauza fierberii indelungate, galbenusul capata o culoare verde inchis (ceea ce nu este prea placut si nici recomandat).