Ugali inseamna terci in Rwanda si Tanzania. In Malawi, mamaliga poarta numele de nsima , insa in alte tari africane ea are alte denumiri precum: fufu sau pop.

Ugali alb se face cu faina de porumb alba, iar cel brun cu faina de mei maro.

Se pare ca atletii din Kenya reusesc sa castige atat de des maratonul datorita unui aliment secret .... UGALI ! Acest preparat simplu este foarte eficient din punct de vedere nutritional si are virtuti reale pentru sportivi: bogat in proteine de inalta calitate biologica si in carbohidrati. Este deci un aliment care a marcat cu adevarat istoria de nutritie in tarile lumii a treia si mai recent in tarile moderne. Sportivii din tarile moderne, au inceput sa-l consume intens pentru calitatile sale nutritive si energegizante. Faina de porumb se potriveste perfect intr-o dieta fara gluten, populara in lumea sportului, deoarece se pare ca glutenul poate provoca tulburari digestive (in principal, de colon) si poate scadea mijloacele de aparare etc. Ugali este deci un tip de mamaliga servita in principiu cu legume fierte, cum ar fi varza si eventual cu carne sau peste.

Legumele si amidonul din faina asigura astfel o masa echilibrata, sanatoasa fara gluten si accesibila pentru cei mai saraci. Este deci alimentul de baza pentru milioane de oameni din zonele africane .

Eu l-am servit cu Tocana de legume africana - Chakalaka.

Incercati aceasta tocana cu mamaliga normala daca nu aveti ugali :) Este delicioasa.https://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/09/ugali-mamaliga-alba-africana.htmlSe pune la fiert apa intr-un vas cu sarea sau cu Kub-ul de pui. Se toarna treptat in ploaie faina in apa clocotita, amestecand in continuu si evitand bulgarii.

Aluatul trebuie sa fie mai gros decat un piureu de cartofi fierti.

Continuti sa amestecati pe foc timp de 5 minute, pana cand aluatul este elastic si dens si se desprinde de pe pereti.

Formati o mamaliga mare rotunda (sau 2 mai mici individuale) cu ajutorul unui bol si rasturnati-o pe o farfurie de serviciu.

Este o garnitura pentru orice mancare de legume, carne, peste in sos.

Eu am servit-o cu Tocana de legume africana - Chakalaka.

Daca n-o utilizati imediat, pastrati-o la cald la bain-marie.

Mi-a placut foarte mult, este foarte fina si delicioasa.