Daca mezinului ii plac chiftelutele marinate in sos de rosii, iar sotului, cele simple, cu pireu de cartofi si muraturi, mie imi plac acelea cu sos de smantana. De obicei gatesc pentru ei, sau pentru musafiri si tin cont de preferintele lor, dar acum mi-a venit si mie randul sa-mi fac pe plac.

Chiftelutele cu sos de smantana mi se par cele mai bune, moi, cu un gust aparte, onctuos si placut. Iata de ce ma bucur ca, in sfarsit, am facut si ce-mi place mie...!Din ingredientele de mai jos mi-au iesit 40 de chiftelute, de dimensiuni medii.

Carnea se spala, se scurge de apa, se curata de vite si de pielite nedorite, dupa care se toaca fin.

Legumele se curata, se spala si se sterg cu un prosop de hartie. Ceapa se taie marunt, se caleste putin pana devine transparenta, dupa care se scurge de ulei. Usturoiul si cartoful se razuie pe razatoarea fina, iar felia de paine se inmoaie in lapte dulce si apoi se stoarce.

Se amesteca toate ingredientele (carnea, oul, ceapa calita, cartoful, usturoiul, painea inmuiata in lapte) se adauga condimentele si bicarbonatul, iar cand compozitia s-a uniformizat se incorporeaza si faina alba.

Cand compozitia s-a omogenizat, se ia cate o lingura, se pune pe planseta infainata, se formeaza o biluta care se aplatizeaza si se trece prin faina. Se procedeaza la fel, pana se termina toata compozitia.

Chiftelutele se prajesc la foc mic, intr-o tigaie cu ulei suficient, incins in prealabil.

Pentru sos, se curata o ceapa, se sterge cu un prosop de hartie, se taie fin si se caleste in ulei, la foc mic, pana ce devine transparenta. Usturoiul se curata, se spala, se taie marunt si se caleste si el, peste ceapa.

Se adauga doua pahare cu apa si se lasa sa fiarba la foc inabusit 5-6 minute. Dupa acest interval de timp, se adauga chiftelutele, se completeaza cu apa, sa le acopere si se mai lasa sa fiarba inca 5-6 minute, la foc inabusit.

Intre timp se prepara sosul. Se mixeaza smantana cu faina si condimentele, se subtiaza cu putina apa si dupa ce chiftelutele au fiert 5-6 minute, se adauga si sosul de smantana.

Se lasa la fiert, la foc mic, inca 5-6 minute si se supravegheaza atent, amestecand mereu, ca sa nu se prinda de fundul cratitei.

Dupa acest interval de timp, chiftelutele sunt gata, iar cratita poate fi luata de pe foc. Se servesc calde, fara garnitura, sau muraturi.

Nu prajiti ceapa prea tare, ca sa nu se arda si sa devina amara. Inainte de a fi pusa in carnea tocata, ceapa calita trebuie scursa bine de uleiul in care s-a prajit. Inainte de a praji chiftelutele, incingeti bine uleiul. Pentru ca chiftelutele sa nu se arda, trebuie sa fie suficient ulei in tigaie, cat sa se scufunde pana la jumatate. Chiftelutele trebuie intoarse de pe o parte pe cealalta in tigaie, ca sa se prajeasca. Nu le prajiti definitiv pe o parte, ci intoarceti-le din cand in cand, in tigaie, pe ambele fete. Daca se vor praji in ulei suficient si incins, la foc mediu spre mic, chiftelutele nu se vor arde si nu vor avea o culoare inchisa. Chiftelutele trebuie fierte putin in sos pentru a deveni moi si pentru a primi gustul placut al acestuia.