Arancini sunt celebrele chiftelute siciliene de orez.

In Sicilia, arancini sunt o mancare traditionala pentru sarbatoarea de Santa Lucia pe 13 decembrie, cand painea si pastele nu sunt mancate. Acest lucru comemoreaza sosirea unei nave de aprovizionare cu cereale in ziua de Santa Lucia in 1646, ameliorand o foamete severa in timpul ocupatiei arabe . Eu am gasit inspiratie in ele si am preparat din orez rece un minunat aperitiv. Am pus ca umplutura bucatele de surimi pentru ca a fost dezlegare la peste.

Am folosit ingredientele ce le-am avut la indemana. Am inlocuit pesmetul cu faina de malai. Mai multe informatii gasiti aici :https://en.wikipedia.org/wiki/AranciniImi asum,,maternitatea acestei retete :DOrezul rece se pune intr-un bol si se amesteca cu pasta de ardei iute si usturoiul pisat.

Gustati si sarati daca mai este nevoie.

Curatati surimi de folia ce-i infasoara si-i taiati cm la 3 cm dimensiune.

Se ia o cantitate cat o lingura buna de orez condimentat, aplatizatin palma si puneti in mijloc bucata de surimi.

Formati o mica bila rotunda. Ceva de genul unui gombot cu prune.

Pentru formarea mai usoara a bilei de orez treceti palmele prin apa rece.

Fiecare bila se trece prin faina de malai si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt.

Pulverizati peste bilele de orez date prin faina de malai ulei.

Se da tava la cuptor 20 minute la 220 grade Celsius.

Dupa ce arancini incep sa se rumeneasca, se intorc usor sa se coaca si pe fund. Deja ele au o crusta si nu se va mai strica forma.

Serviti chiftelutele Mihaela cu sosul preferat sau doar cu ketchup cum am facut noi.

Alaturi puneti salata de cruditati sau simplu rosii si salata verde. Pofta buna !!!Puteti praji arancini in baie de ulei. Eu am ales coacerea pentru o preparare mai sanatoasa.

Folositi ce umplutura de peste sau carne doriti.

Sunt deliciosi chiar fara umplutura -de post.

Folositi surimi de calitate, cititi eticheta. Sa aiba continut cat mai mare in carne de peste.