Sotului meu nu-i place ca ciorba sa aiba multa carne si nici sa fie foarte deasa, ci mai lichida... Asa ca am facut o ciorba cu multe si felurite legume, pe care am acrit-o cu moare de varza. Iar cine a vrut, si-a pus si o lingura-doua de smantana. Si tare buna a mai fost...!Din ingredientele de mai jos am facut o oala de 4 litri de ciorba.

Se curata ceapa si usturoiul, se spala, se maruntesc si se calesc usor in ulei suficient si la foc mic, ca sa nu se arda, mai intai ceapa si apoi si usturoiul.

Se spala rosiile, se taie cubulete si se calesc, de asemenea, in tigaie, cu ceapa si usturoiul.

Mazarea si fasolea verde se clatesc si se pun la fiert, cu apa rece. Dupa un clocot, se strecoara, se arunca apa si se pun din nou la fiert, in oala in care se va face ciorba, dar cu apa fierbinte.

Ardeii grasi se spala, se curata de seminte si cotoare, se taie si se calesc in tigaie, peste celelalte legume, la foc mic. Se adauga o lingura de pasta de tomate, se amesteca si se lasa legumele din tigaie la fiert, la foc mic, pana ce scade lichidul lasat de rosii.

Se curata radacinoasele (morcovii, patrunjeii si telina) se spala, se taie rondele, sau semirondele si se adauga la fiert in oala, cu mazarea si fasolea verde. Dupa un clocot-doua, se adauga si legumele calite.

Se curata cartofii, se spala, se taie cubulete si se adauga in oala de ciorba. Se mai lasa ciorba la fiert inca doua-trei clocote, pana ce fierb si cartofii.

Intre timp se aleg, se spala si se toaca frunzele de patrunjel.

Cand cartofii sunt fierti, se adauga 1 litru de moare, se condimenteaza cu: sare, piper si cimbru si dupa inca un clocot se ia oala de pe foc.

Se presara patrunjel tocat, se pune capacul si dupa 10-15 minute de odihna , ciorba se poate servi, cu 1-2 linguri de smantana, cine doreste, sau cu rondele de ardei iuti murati in otet.

Nu caliti prea tare legumele, mai ales ceapa si usturoiul, ca sa ramana dulci, nu amare. Mazarea si fasolea verde au un gust foarte puternic, de aceea este bine sa li se dea un clocot separat si apoi, strecurate, sa fie puse din nou la fiert, in oala in care se va face ciorba, dar cu alta apa fierbinte. Folositi cartofi roz, care fierb bine si nu se sfarama. Taiati cartofii in cubulete mici, cat sa incapa lejer in lingura. Este urat sa taiati legumele cu lingura, in farfuria de ciorba. Cartofii se adauga ultimii, pentru ca fierb mai repede. Adaugati moarea cand cartofii sunt aproape fierti si mai lasati ciorba sa fiarba inca un clocot. Presarati patrunjel tocat dupa ce ati oprit focul de la aragaz. Serviti ciorba dupa ce s-a odihnit 10-15 minute, cu smantana, sau ardei iuti murati in otet (cine doreste).