Cum se prepara un must natural si delicios?
Deseori cand este Festivalul Toamnei in localitatea dumneavoastra vedeti produse specifice de toamna, dar si must, pretul depinzand de dimensiunea paharului. Nimic nu ne-a trecut prin cap ca putem realiza un must natural si delicios chiar la noi acasa, in bucatarie.
Prepararea unui must natural si delicios se realizeaza astfel:
1. Se pun boabele de strugure intregi in blender. Pentru o aroma mult mai buna se pot inlatura semintele, desi ia mai mult timp. Aceasta metoda este indicata:
- pentru a profita de efectul anticancerigen al resveratrolului, care se gaseste in principal in coaja boabelor de strugure
- pentru a profita de toate proprietatile medicinale ale cojii boabelor de strugure, care actioneaza asupra inimii si arterelor
In cazul acesta, preferabil ar fi a se folosi struguri negrii sau rosii.
2. Se foloseste o strecuratoare pentru eliminarea semintelor si a cojii. Prin aceasta metoda se obtine un must delicios si cu o textura fina, adecvat pentru celelalte indicatii ale strugurilor.
Mustul nefermentat contine aceleasi substante cardio-protectoare care se gasesc si in vin, inca in concentratii mai mari si fara inconvenientul alcoolului etilic.
In plus, strugurii si mustul ofera zaharuri producatoare de vitamine si energie pe care vinul nu le contine. Se recomanda ca strugurii inainte de a se transforma in must, sa fie cat mai copti.
Mustul contine zaharuri usor absorbabile si vitamine, marind rezerva de glicogen din ficat si de asemenea, imbunatateste starea functionala a acestuia, mai ales in bolile cronice. Fosforul, o componenta a mustului se recomanda celor cu activitate intelectuala intensa, de exemplu cei care au mult de invatat sau cei care au multe calcule de rezolvat.
Acesta este folosit si in cosmetica, pentru ingrijirea tenului, contribuind la reimprospatarea acestuia. Produsele din struguri sunt aplicate cel mai des pe zona faciala, curata pielea in profunzime si ii dau un aspect proaspat. Actiunea terapeutica a strugurilor, sub forma de mult asupra pielii este un fapt demonstrat, asa ca, pe urma acestora puteti profita pentru a va lecui suferintele si sa va curatati organismul de toxine.
Metode de pastrare a mustului fara conservanti sunt urmatoarele:
- prin fierbere (se pune mustul la fiert si se amesteca cu o lingura de lemn pentru a nu se prinde)
- prin congelare (se aseaza in sticle, se lasa liber 2 degete, pentru a evita explozii produse de dilatare, putem spune ca mustul isi pastreaza toate calitatile, deoarece la temperaturi mici fermentatia acetica nu se produce)
- pastrarea cu hrean (se spala hreanul, se rade, se amesteca cu mustul si se pune intr-o damigeana, dupa acestea se lasa aproximativ 2 saptamani, apoi se trage in sticlute si se tin la un loc racoros, preferabil in beci/pivnita – sfat: In 10 litri de must se adauga 100 grame de hrean ars)
Beti cu pofta pentru ca e o bautura sanatoasa!