Pentru ca mai am cateva pungute cu fasole noua in congelator, m-am gandit sa prepar o reteta de post intr-o prezentare aspectuoasa. Asa se face ca am mancat fasolea cu tot cu ambalaj, iar dulceata nemaipomenita si gustul minunat al ardeilor grasi a facut sa nu mai simtim nevoia unei garnituri, nici a muraturilor. Mi s-a parut o idee foarte buna, o reteta gustoasa si prezentabila, mai ales cand avem invitati la o masa de post...

Fasolea se alege, se spala si se pune la fiert, cu apa rece. Cand se ridica spuma deasupra, se culege si se arunca.

Intre timp, se pregatesc celelalte legume. Se curata ceapa si usturoiul, se spala, se maruntesc si se calesc usor in ulei suficient si la foc mic, ca sa nu se arda.

Se spala rosia, se taie cubulete si se caleste, cu ceapa si usturoiul.

Se curata morcovul si patrunjelul, se spala, se taie (sau se dau prin razatoare), dupa care se adauga in oala in care sunt calite celelalte legume, cu 300 ml de apa. Se adauga pasta de tomate si se lasa legumele la fiert, la foc mediu.

Cand fasolea a fiert pe jumatate si apa s-a colorat, se strecoara si se adauga in oala in care fierb celelalte legume. Se fierb legumele la foc mediu si daca este nevoie, se adauga apa calda, ca sa nu se intareasca fasolea.

Dupa ce a fiert fasolea, se mai tine putin oala la foc mic, pana ce scade sosul. Se condimenteaza cu: sare, piper si cimbru si se ia oala de pe foc. Se adauga patrunjel tocat si se pregatesc recipientele pentru servit: se spala ardeii grasi, se taie in jumatate, de-a lungul, se curata de cotoare si de seminte si se umplu cu mancarica de fasole. Se serveste imediat, eventual cu ardei iute, daca se doreste.

Fasolea noua trebuie fiarta separat o singura data, inainte de a fi adaugata in oala cu celelalte legume. Nu prajiti tare ceapa si usturoiul, ca sa nu se arda si sa devina amare. Ca sa nu se intareasca fasolea, adaugati numai apa calda, cand este nevoie, la fiert. Fierbeti mancarica de fasole la foc mic, pana ce mai scade putin sosul. In aceasta varianta, sosul trebuie sa fie doar atat cat sa lege ingredientele, deoarece aceasta mancare nu se serveste cu lingura. Pregatiti din timp recipientele pentru mancarea de fasole, ca s-o puteti servi fierbinte.