Pentru ca inca mai avem multe mere, odata cu trandafirasii in foietaj am facut si o tarta normanda cu mere, o reteta franceza (din Normandia, regiune din nordul Frantei) careia i-am adus unele modificari.

Tarta normanda se face cu trei specii diferite de mere normande si este decorata pe toata suprafata ei cu trandafirasi facuti din lamele de mere. Eu nu am folosit trei specii diferite de mere si am facut numai o coronita de trandafirasi, de jur imprejurul tartei, pentru ca nu-mi pregatisem dinainte suficient material .

In plus, eu am folosit scortisoara si am decorat cu zahar pudra, ceea ce nu exista in reteta originala. Chiar si-asa, tarta a iesit foarte frumoasa si absolut delicioasa. Ceva special care merita repetat. Poate atunci voi avea rabdare sa impodobesc toata tarta cu trandafirasi...

Se face un aluat pentru tarte din: faina, 1 ou, 100 grame de unt rece si zahar pudra. Se intinde o foaie de aluat, se pune in tava pentru tarte si se inteapa. Se acopera foaia cu hartie de copt, peste care se pun: bile, fasole, sau orez, pentru ca aluatul sa nu se umfle.

Se da tava la cuptorul preincalzit, la temperatura medie si cand forma de aluat pentru tarta este gata, rumenita usor la baza, se scoate si se lasa sa se racoreasca.

Se spala merele si se sterg cu un servet curat. Trei mere se taie in jumatati, se curata de samburi si fiecare jumatate de mar se feliaza in lamele subtiri. Se pun lamelele intr-un bol incapator, se toarna apa cat sa le acopere si se adauga zeama de lamaie. Se da bolul la cuptorul cu microunde pentru 6 minute, ca sa se inmoaie lamelele de mere.

Dupa acest interval de timp, se scoate bolul din cuptor, se strecoara merele de apa si se lasa in strecuratoare, ca sa se scurga.

Celelalte mere se curata de coji, se taie feliute si se pun cu untul, feliat de asemenea, intr-o cratita, la foc mediu, ca sa se caleasca. Se adauga zaharul brun si se strivesc usor feliutele de mere calite. Se tine cratita pe foc si se amesteca, pana ce scade lichidul lasat de mere si compozitia este legata si uniforma.

Atunci se ia vasul de pe foc si cand umplutura s-a racorit, se pune uniform in forma de aluat pentru tarta, care s-a racit, intre timp.

Se fac trandafirasi din cate 5-6 lamele de mere, suprapuse partial si rulate cu grija. Se pun trandafirasii in tava si se fixeaza in umplutura de mere, care-i va tine asa cum au fost formati si nu se vor desface.

Cine are suficiente lamele pregatite dinainte, poate orna tarta cu trandafirasi, pe toata suprafata ei.

Se presara scortisoara pe trandafirasi si se da tava la cuptorul preincalzit, la temperatura medie, pentru aproximativ 25-30 de minute. Cand tarta este gata, se scoate din cuptor si se pot decora trandafirasii cu zahar pudra.

Pentru trandafirasi, taiati lamele subtiri din mere si inmuiati-le la cuptorul cu microunde, dupa ce le acoperiti cu apa rece si zeama de lamaie. Daca lamelele vor fi mai groase, nu le veti putea rula usor ca sa faceti trandafirasii. Umplutura trebuie sa fie scazuta si legata suficient, nu apoasa. Amestecati intruna in compozitia de mere, ca sa nu se prinda de fundul vasului.