Nu prea am facut ciorba radauteana, desi imi plac pieptul de pui si smantana in mancare, pentru ca prima data cand am mancat acest preparat, intr-un restaurant destul de sofisticat, nu mi-a placut, cu toate ca celorlalti li s-a parut grozava. Nu mi-a placut pentru ca mi s-a parut mult prea grasa si prea deasa, dupa gustul meu. Mie-mi plac supele si ciorbele cu un gust bun de carne (care sa nu fie exagerat de multa), dar care sa fie mai lichide si sa nu aiba consistenta unei tocanite.

Ultima data am mancat ciorba radauteana, la intoarcerea dintr-o excursie, intr-un mall din Focsani si mi-a placut. A avut multa carne, fiarta bine si multa smantana, dar nimic exagerat din toate astea. Asa ca am decis ca urmatoarea ciorbita, cand vom ajunge acasa sa fie una radauteana, din piept de pui. Aceasta este reteta, iar ciorbita a iesit foarte buna si consistenta, adica exact asa cum ne place noua.

Am precizat ca aceasta ciorba este din piept de pui pentru ca unii o fac din alt fel de carne, sau din orice alta parte a puiului.

Din ingredientele de mai jos am facut o oala de 4 litri de ciorba.

Carnea se spala si se pune la fiert (cu tot cu os, daca este cazul) cu 3 litri de apa rece. Se curata radacinoasele (morcovii, patrunjelul si telina) se taie in bucati mai mari si se adauga in oala in care fierbe pieptul de pui.

Se curata ceapa, se spala si se adauga intreaga la fiert, cu celelalte ingrediente.

Ardeiul capia se spala, se curata de cotor si seminte, se feliaza in bucati mari si se pune la fiert in oala. Cand se ridica spuma deasupra, se culege si se arunca.

Intre timp se aleg frunzele de patrunjel, se spala, se zvanta si se maruntesc.

Cand carnea si legumele au fiert (cam dupa 40 de minute) se scot din oala si se lasa sa se racoreasca. Se strecoara bine zeama si se pune in oala in care se va face ciorba radauteana.

Cand legumele s-au racit, se indeparteaza pielita de pe ardei, se taie radacinoasele fierte in bucati mai mici si apoi se mixeaza toate, dupa care se adauga in zeama si se omogenizeaza.

Carnea racita se curata de eventualele pielite si oase, se taie bucati mici si se adauga, de asemenea in ciorba.

Se da ciorba la fiert inca doua-trei clocote si intre timp se prepara compozitia de smantana.

Se curata usturoiul, se spala si se taie foarte fin, dupa care se adauga smantana in care se pun galbenusurile. Se omogenizeaza compozitia si se lasa in asteptare.

Se adauga o cana de apa rece in oala de supa si se opreste focul de la aragaz. Se adauga pe rand 2-3 polonice de ciorba fierbinte in compozitia de smantana si se amesteca, pana ce ajunge la temperatura din oala. Se adauga compozitia de smantana subtiata cu ciorba in oala si se da la foc mic pentru 4-5 minute. Se condimenteaza ciorba cu sare si piper si se adauga otetul de mere, dupa gust (1-2 linguri). Se mai lasa ciorba la fiert, la foc mic, inca 2-3 minute.

Dupa ce ciorba a fiert 6-7 minute la foc mic se ia oala de pe foc, se presara patrunjel tocat, se acopera cu un capac si dupa 10-15 minute de odihna ciorba poate fi servita, cu ardei iuti si smantana.

Fierbeti carnea cu tot cu os, daca este cazul, pentru ca va da un gust bun ciorbei. Zeama in care a fiert carnea trebuie neaparat strecurata. Dupa ce carnea a fiert si s-a racit, desprindeti-o de pe oase, indepartati pielitele si taiati-o in bucati mici. Radacinoasele colorate vor da un aspect frumos ciorbei. Dupa ce fierb, lasati-le sa se raceasca si apoi mixati-le/pasati-le, sau taiati-le marunt. Folositi smantana grasa, naturala, ca sa nu se branzeasca la fiert. Ca sa nu se branzeasca amestecul de smantana cu galbenusuri, trebuie sa-l subtiati cu 2-3 polonice de ciorba fierbinte, adaugate treptat, pana ce va ajunge la temperatura din oala. Dupa ce adaugati compozitia de smantana in oala, fierbeti ciorba la foc mic. Adaugati otetul de mere (facultativ) la sfarsit, cu 2-3 minute inainte de a lua oala de pe foc. Cine nu agreeaza otetul, se poate lipsi de el, dar ciorba va parea mai grasa, nefiind putin acrisoara. Adaugati patrunjel tocat la sfarsit, dupa ce ati luat oala de pe foc. Serviti ciorba, cu ardei iuti si smantana, dupa ce s-a odihnit 10-15 minute.