Am auzit vorbindu-se, in urma cu catva timp, despre supa de cascaval. Subiectul m-a tentat foarte mult de la inceput, pentru ca-mi plac lactatele si mi-am imaginat imediat ca trebuie sa fie ceva foarte bun. Asa ca m-am documentat foarte bine si am aflat ca desi la noi aceasta nu este o supa foarte cunoscuta, sau raspandita, in lume se face adeseori asemenea preparat si se gaseste in bucataria internationala sub diferite denumiri: soupe au fromage , cheese soup , kassuppe , sajtleves ...

Important este ca pentru asemenea fel de supa exista fel de fel de retete, fiecare avand imprimat specificul national, dar si gusturile bucatarului. In asa fel incat printre ingredientele lichide gasim, de la apa simpla, supa concentrata, sau supa de pui, pana la lapte, vin, sau coniac...

De la documentare, pana la punere in practica a mai durat ceva timp, iar cand in sfarsit m-am decis, ieri dimineata, mi-am pus si eu amprenta personala, facand aceasta supa, atat in alegerea ingredientelor si a cantitatilor, cat si in prepararea ei. Rezultatul a fost de natura sa ne incante, vizual si mai ales gustativ.

Din ingredientele de mai jos am facut o oala de 3 litri de supa.

Se curata ceapa si usturoiul, se spala, se maruntesc si se calesc usor in ulei suficient si la foc mic, ca sa nu se arda.

Se curata morcovii, se spala, se dau pe razatoarea mare si apoi se calesc si ei, cu ceapa si usturoiul, pana ce se inmoaie si se patrund.

Se curata cartofii, se spala si se taie cubulete mici, care se pun la fiert cu 2,5-3 litri de apa. Se adauga simultan si legumele calite si se lasa la fiert, la foc mediu, timp de 10-15 minute.

Cand cartofii au fiert, se adauga laptele si dupa ce da in clocot, se adauga cascavalul taiat cubulete mici, sau razuit fin, pe razatoarea mica.

Se condimenteaza cu sare, piper si oregano si se lasa supa la fiert, la foc mic, pana ce se topeste cascavalul. Atunci se ia oala de pe foc, se presara patrunjel tocat, se acopera cu un capac si dupa 10-15 minute de odihna , supa poate fi servita, cu crutoane rumenite in cuptor.

Taiati fin ceapa si usturoiul si caliti-le doar putin, in ulei suficient si la foc mic, ca sa nu se arda si sa devina amare. Puteti folosi unt, in loc de ulei, pentru calirea legumelor, dar deja sunt suficiente lactate grase in supa. Folositi cartofi roz, care fierb bine si nu se sfarama la fiert. Taiati cartofii in cubulete mici. Folositi cascaval cu un procent mare de grasime. In caz contrar, el nu se va topi, ci se va aduna/branzi. Totusi, pentru ca nu puteti avea tot timpul incredere in ceea ce scrie pe etichetele produselor, chiar si-asa, supa va fi gustoasa. Puteti razui fin cascavalul si atunci se va topi mai usor si mai repede. Lasati supa sa se odihneasca 10-15 minute, cu capacul pus pe oala, inainte de a o servi, cu crutoane rumenite in cuptor. Se pot servi si crutoane prajite in unt, dar acestea sunt mai putin sanatoase si ar face prea onctuos preparatul. Crutoanele rumenite in cuptor sunt mai sanatoase si mai bune in acest caz.