Detalii Galuste de aur(Arany galuska)
Se aduc de dimineata in bucatarie toate ingredientele pentru galuste,inclusive tava. Maiaua se pregateste seara,astfel: Intr-un vas se cerne faina de mai multe ori(eu am cernut-o de 3 ori)si se face la mijloc o adancitura mai mare(o gropita). Intr-o ceasca se dizolva bine zaharul si drojdia,in lapte caldut si se toarna apoi in adancitura . Se amesteca cu putina faina luata de pe marginea vasului astfel incat sa rezulte o compozitie de consistenta smantanii,care sa ramana in gropita,la mijlocul fainii,fara sa se imprastie. Vasul se acopera cu un servet si se inveleste foarte bine. Se lasa intr-un loc cald,fara curenti de aer rece,pana a doua zi Prepararea galustelor(a doua zi); Dimineata,se cerne de mai multe ori, intr-un alt vas, 500 g faina. Peste ea se toarna maiaua si faina ramasa din vasul cu maia,se adauga sarea,ouale,zaharul margarina topita si calduta,coaja rasa de lamaie. Incepi sa omogenizezi,apoi adaugi din smantana,framantand,pana rezulta un aluat elastic si putin mai moale,dar care se desprinde de vas si de mana Il aduni ca pe o minge in mijlocul vasului,presari putina faina.- peste aluat. Acoperi vasul cu un servet,il invelesti bine si-l lasi la dospit in loc caldut,pana-si dubleaza volumul-aproximativ 1 ora. Pregatesti tava,fie o ungi cu ulei(dar numai fundul tavii),fie pui hartie de copt ;un castronel in care pui ulei si un bol in care amesteci nuca macinata cu zahar(dupa gust). Cu o lingura inmuiata in ulei,iei din aluatul dospit,il treci prin ulei,apoi il rostogolesti prin nuca amestecata cu zahar,sa se acopere cat mai bine pe toate partile si asezi galustele in tava,una langa alta,lipite. Dupa ce ai umplut tava,presari peste ele,generos,nuca amestecata cu zahar,apoi lasi la dospit,intr-un loc cald,aproximativ 20-30 min. Se da tava la cuptorul incins,la foc potrivit pana incep sa prinda o culoare aurie.
Nu trebuie lasata pana se rumeneste prea tare pentru ca se arde nuca. Galustele se servesc calde,desprinzandu-se prin rupere, cu mana. Se pot servi si reci,dar sunt mai bune calde. Au un gust deosebit de bun de cozonac si nuca prajita cu zahar. (Din aceleasi ingrediente eu pregatesc cozonacul cu nuca,de aceea apar in poze mai multe oua,pentru ca le-am facut deodata)Se aduc de dimineata in bucatarie toate ingredientele pentru galuste,inclusive tava. Maiaua se pregateste seara,astfel: Intr-un vas se cerne faina de mai multe ori(eu am cernut-o de 3 ori)si se face la mijloc o adancitura mai mare(o gropita). Intr-o ceasca se dizolva bine zaharul si drojdia,in lapte caldut si se toarna apoi in adancitura . Se amesteca cu putina faina luata de pe marginea vasului astfel incat sa rezulte o compozitie de consistenta smantanii,care sa ramana in gropita,la mijlocul fainii,fara sa se imprastie. Vasul se acopera cu un servet si se inveleste foarte bine. Se lasa intr-un loc cald,fara curenti de aer rece,pana a doua zi Prepararea galustelor(a doua zi); Dimineata,se cerne de mai multe ori, intr-un alt vas, 500 g faina. Peste ea se toarna maiaua si faina ramasa din vasul cu maia,se adauga sarea,ouale,zaharul margarina topita si calduta,coaja rasa de lamaie. Incepi sa omogenizezi,apoi adaugi din smantana,framantand,pana rezulta un aluat elastic si putin mai moale,dar care se desprinde de vas si de mana Il aduni ca pe o minge in mijlocul vasului,presari putina faina.- peste aluat. Acoperi vasul cu un servet,il invelesti bine si-l lasi la dospit in loc caldut,pana-si dubleaza volumul-aproximativ 1 ora. Pregatesti tava,fie o ungi cu ulei(dar numai fundul tavii),fie pui hartie de copt ;un castronel in care pui ulei si un bol in care amesteci nuca macinata cu zahar(dupa gust). Cu o lingura inmuiata in ulei,iei din aluatul dospit,il treci prin ulei,apoi il rostogolesti prin nuca amestecata cu zahar,sa se acopere cat mai bine pe toate partile si asezi galustele in tava,una langa alta,lipite. Dupa ce ai umplut tava,presari peste ele,generos,nuca amestecata cu zahar,apoi lasi la dospit,intr-un loc cald,aproximativ 20-30 min. Se da tava la cuptorul incins,la foc potrivit pana incep sa prinda o culoare aurie.
Nu trebuie lasata pana se rumeneste prea tare pentru ca se arde nuca. Galustele se servesc calde,desprinzandu-se prin rupere, cu mana. Se pot servi si reci,dar sunt mai bune calde. Au un gust deosebit de bun de cozonac si nuca prajita cu zahar. (Din aceleasi ingrediente eu pregatesc cozonacul cu nuca,de aceea apar in poze mai multe oua,pentru ca le-am facut deodata)
Etichete:
oua,
lapte,
faina,
ulei,
smantana,
zahar,
margarina,
lamaie,
nuca,
retete de craciun si revelion,
retete vegetariene,
retete pentru copii