Cerneti faina cu sare pe masa de lucru sau intr-un vas. Faceti la mijloc o gropita, adaugati semintele de schinduf, rasnite cu masina de macinat electrica si cateva linguri de apa. Framantati adaugand apa treptat, pana se obtine un aluat omogen si elastic. Formati o bila, presarati-o cu putina faina, acoperiti-o cu un prosop uscat si lasati-o sa se odihneasca 30 min. Impartiti aluatul in 10-12 bucati egale pe care le modelati sub forma de discuri subtiri. Eu am intins o foaie de aluat, apoi am taiat rotunduri. Puneti-le pe un prosop uscat, presarati-le cu putina faina si impaturiti-le in jumatate. Acoperiti-le cu un alt prosop uscat si lasati-le sa mai stea 30 min. Intre timp, tapetati tavile cu hartie de copt si incalziti cuptorul. Despaturiti discurile de aluat, scuturati-le de surplusul de faina si asezati-le in tava. Dati la cuptorul incins pentru 8-10 min, la temperatura de 220 grade, pana se rumenesc frumos, dar sa nu se arda. La jumatatea intervalului, intoarceti-le repede si dati tava din nou, la cuptor. Serviti-o cu o supa fierbinte sau daca va face place, rontaiti-o!Cerneti faina cu sare pe masa de lucru sau intr-un vas. Faceti la mijloc o gropita, adaugati semintele de schinduf, rasnite cu masina de macinat electrica si cateva linguri de apa. Framantati adaugand apa treptat, pana se obtine un aluat omogen si elastic. Formati o bila, presarati-o cu putina faina, acoperiti-o cu un prosop uscat si lasati-o sa se odihneasca 30 min. Impartiti aluatul in 10-12 bucati egale pe care le modelati sub forma de discuri subtiri. Eu am intins o foaie de aluat, apoi am taiat rotunduri. Puneti-le pe un prosop uscat, presarati-le cu putina faina si impaturiti-le in jumatate. Acoperiti-le cu un alt prosop uscat si lasati-le sa mai stea 30 min. Intre timp, tapetati tavile cu hartie de copt si incalziti cuptorul. Despaturiti discurile de aluat, scuturati-le de surplusul de faina si asezati-le in tava. Dati la cuptorul incins pentru 8-10 min, la temperatura de 220 grade, pana se rumenesc frumos, dar sa nu se arda. La jumatatea intervalului, intoarceti-le repede si dati tava din nou, la cuptor. Serviti-o cu o supa fierbinte sau daca va face place, rontaiti-o! Va propun o paine egipteana, cu seminte de schinduf, asa cum o pregateau ei, cu mii de ani inainte. Difera doar modul de coacere. Aceasta paine, pe langa beneficiile medicale ale schindufului, are avantajul de a fi foarte hranitoare si se poate pastra timp indelungat. Are aspectul unei mini-lipii, dar este uscata, crocant-sfaramicioasa la rupere si aromata. Parca imi imaginez pelerinii egipteni care isi puneau astfel de paini in desaga pentru o calatorie foarte lunga. Schinduful este o planta a carei puteri tamaduitoare au fost cunoscute inca de acum 6000 de ani, iar semintele ei, erau utilizate pe post de condiment. Daca despre salvie, se spune ca este o planta salvatoare a vietii, veti fi placut surprinsi sa constatati ca schinduful este uluitor. Puteti citi in Ghidul alimentelor de pe site-ul nostru, despre bolile grave ale omenirii pe care le poate trata schinduful. Nu ratati ocazia de a rasfoi ghidul, de a fi bine informati si a actiona in consecinta, in folosul vostru!