Multi se feresc de maioneza pentru ca are multe grasimi, oua, au probleme de sanatate, etc. Eu prepar maioneza dietetica dintr-un singur galbenus crud si folosesc foarte putin ulei.

La inceput opariti faina. Puneti la clocotit 100-150 ml apa. Cand incepe sa clocoteasca puneti intr-un ibric mai micut 3 linguri de ulei (de masline, daca doriti), faina si amestecati usor cu un tel micut sub forma de para pana se incorporeaza.

Daca nu se incorporeaza bine, mai puneti 2-3 linguri de apa rece. Puneti ibricul cu faina si ulei pe aragaz, adaugati putin cate putin apa clocotita, amestecand energic cu telul pana cand se leaga si se desprinde de marginea vasului. Veti obtine o pasta foarte groasa.

Puneti intr-o cana de blender sau intr-un vas mai inalt faina oparita (dupa ce s-a racorit), galbenusul, mustarul, zeama de lamaie, uleiul ramas si sare dupa gust (aproximativ o jumatate de lingurita). Mixati 10-15 secunde sau amestecati 1 minut cu un tel sub forma de para. Adaugati 2-3 linguri de iaurt sau smantana slaba pana se incorporeaza bine.

Maioneza este gata. O puteti folosi la orice preparat cu maioneza. Eu am folosit-o la salata orientala.