Detalii Cozonac (Kalacs)
In 250 ml lapte caldut dizolvam drojdia, 2 linguri zahar, sarea, zaharul vanilat. In faina se face o gaura in care turnam amestecul de mai sus si il amestecam cu un pic de faina si il lasam la dospit la loc caldut 1/2 ora. Dupa ce a dospit adaugam cele 8 galbenusuri, untul, zaharul, coaja rasa de la lamaie si se framanta pana cand aluatul face besici.(Aluatul se lasa mai moale sa nu fie prea tare) Daca aluatul e prea tare se mai poate adauga putin lapte caldut. pana devine mai moale. Dupa ce au aparut primele besici,punem si mana de ulei dupa care mai framantam cca. 10 minute si apoi il punem la dospit la loc caldut. Dupa ce a dospit scoatem aluatul, il impartim in 2 si il intindem cu mana la marimea tavii, il umplem,il rulam si-l asezam in tava unsa, unde il mai lasam la dospit inca 20 minute Dupa ce a dospit in tava ungem corzile cu galbenus de ou si-l punem in cuptorul preincalzit(in momentul in care am pus suciturile la dospit in tava pornim si cuptorul). Se coace la foc mic, se verifica cu o scobitoare cam dupa 1 ora daca e copt. Dupa ce se scoate din cuptor se lasa sa stea 2-3 minute in tava, dupa care se scot,se aseaza pe un prosop, se acopera cu un alt prosop peste care se pune o bucata punga si iar se acopera cu un prosop si se lasa asa pana raceste. Se pot umple cu mac macinat amestecat cu zahar si 1 lingurita de ghimbir proaspat macinat, cu nuca macinata si zahar amestecat cu stafide, cu rahat si stafide (cand fac sucitura cu rahat intotdeauna presar un pic de faina peste rahatul taiat cubulete, le amestec si apoi le pun pe aluat).
In 250 ml lapte caldut dizolvam drojdia, 2 linguri zahar, sarea, zaharul vanilat. In faina se face o gaura in care turnam amestecul de mai sus si il amestecam cu un pic de faina si il lasam la dospit la loc caldut 1/2 ora. Dupa ce a dospit adaugam cele 8 galbenusuri, untul, zaharul, coaja rasa de la lamaie si se framanta pana cand aluatul face besici.(Aluatul se lasa mai moale sa nu fie prea tare) Daca aluatul e prea tare se mai poate adauga putin lapte caldut. pana devine mai moale. Dupa ce au aparut primele besici,punem si mana de ulei dupa care mai framantam cca. 10 minute si apoi il punem la dospit la loc caldut. Dupa ce a dospit scoatem aluatul, il impartim in 2 si il intindem cu mana la marimea tavii, il umplem,il rulam si-l asezam in tava unsa, unde il mai lasam la dospit inca 20 minute Dupa ce a dospit in tava ungem corzile cu galbenus de ou si-l punem in cuptorul preincalzit(in momentul in care am pus suciturile la dospit in tava pornim si cuptorul). Se coace la foc mic, se verifica cu o scobitoare cam dupa 1 ora daca e copt. Dupa ce se scoate din cuptor se lasa sa stea 2-3 minute in tava, dupa care se scot,se aseaza pe un prosop, se acopera cu un alt prosop peste care se pune o bucata punga si iar se acopera cu un prosop si se lasa asa pana raceste. Se pot umple cu mac macinat amestecat cu zahar si 1 lingurita de ghimbir proaspat macinat, cu nuca macinata si zahar amestecat cu stafide, cu rahat si stafide (cand fac sucitura cu rahat intotdeauna presar un pic de faina peste rahatul taiat cubulete, le amestec si apoi le pun pe aluat).
Etichete:
oua,
lapte,
unt,
faina,
ulei,
zahar,
lamaie,
nuca,
retete de craciun si revelion,
retete vegetariene,
retete pentru copii,
cozonac,
retete de paste