Se freaca untul cu zaharul pudra, coaja rasa de lamaie, vanilia. Drojdia se moaie cu putin lapte si se lasa la crescut. Se pune sarea peste galbenusuri si se freaca.

Se adauga si scortisoara si o lingura de rom.

Se amesteca si cu untul si faina, se pune drojdia si, daca e nevoie, se pune niste lapte caldut, ca sa se obtina un aluat potrivit.

Se framanta bine, se acopera si se lasa la crescut.

Albusurile se bat spuma tare, se pune zaharul tos si o lingura de lamaie, esenta de rom si se bat pana se intaresc din nou.

In albus se pune o lingura de cacao si nucile si se amesteca usor.

Se intinde aluatul subtire, se pune umplutura si se ruleaza. Se pot presara si stafide. Se pot face mai multi cozonaci, depinde de tava si cum ii vrei de grosi. Sunt mai frumosi in forme lungi si subtiri.

Formele se ung cu unsoare.

Se mai lasa 15 minute la crescut in tava.

Se ung apoi cu ou batut.

Se coc in cuptorul cald, se scot din forma, se pun pe ceva acoperit cu hartie, se acopera si se lasa in bucatarie sa mearga la Dumnezeu, cum zice maicuta.te poti juca, aranjand aluatul in tot felul. Eu am cantarit aluatul si apoi l-am imparti in parti egale pentru cqte tavi am dorit. Fac din 2 kg de faina odata. Imi ies 7 cozonaci pe care ii coc in 2 ture in aragaz.

Daca vrei forme interesante, impleteste in 3 sau imparte aluatul pentru o tava in 2 parti, fa 2 rulouri pe care le pui unul peste altul, amesteca putin aluat cu cacao etc.

Reteta e dedicata Mihaelei celei gustoase si cu simt estetic! De ziua ta...cu prietenie si apreciere deosebita!