Daca pestele traieste in apa, departe de ochii nostri, inseamna ca e ba timid, ba sfios, ba rusinos. Asa ca l-am ascuns si eu, respectandu-i intimitatea... Filetati un peste sau mai multi... important e sa nu aiba oase! Sarati, piperati, stoarceti zeama de lamaie peste fileuri si lasati sa-si faca treaba marinata asta simpla (vreo juma de ora). Taiati felii foarte subtiri o sunca afumata (puteti folosi faimosul produs italian... daca dati de el in magazine... ) Asterneti un strat de sunca, puneti deasupra fileul de peste, cateva rosii uscate si marinate in ulei - sau gogosari marinati - rulati cu ajutorul unui cutit lung feliile de sunca in jurul pestelui si puneti la prajit intr-o tigaie, evident, fara ulei. Intocmiti o mamaliguta in a carei apa scurgeti toata grasimea lasata de sunca, imbogatiti-o cu parmezan (pt a deveni elastica) si turnati o jumatate din ea pe un platou larg si uns in prealabil (cu ce vreti voi... uns sa fie!) Puneti deasupra primului strat de mamaliga ruloul format din sunca+peshte+umplutura din mijloc si acoperiti cu restul de mamaliga - care intre timp s-a mai racit nitel, a capatat o oarecare consistenta - si asteptati ca totul sa se raceasca pana la temperatura bucatariei. Dupa asta, dati-i forma de peste, nu-i mare lucru - cu un cutit nici macar bine ascutit... Daca va simtiti jucause in ziua respectiva, luati un dop de sampanie si faceti solzi; cu o furculita faceti inotatoarele; si daca va simtiti mai jucause ca niciodata, fardati-l cu o pensula inmuiata in sos de rosii cu usturoi ori o solutie de boia inmuiata bine in zeama de lamaie. Etapa asta nu-i cine stie ce grea - trebuie doar un pic de rabdare si niste taine: dati cu pensula exact asa cum se curata pestele, adica in rasparul solzilor: sosul de rosii se va impiedica de solzi si acolo va ramane; fiti atente la consistenta sosului - incercati mai intai pe coada pestelui artificial, daca nu e destul de consistent mai puneti ceva sa-l ingrosati. Cred ca e un peste foarte bine ascuns si cat se poate de aspectuos! Voi ce credeti?Daca pestele traieste in apa, departe de ochii nostri, inseamna ca e ba timid, ba sfios, ba rusinos. Asa ca l-am ascuns si eu, respectandu-i intimitatea... Filetati un peste sau mai multi... important e sa nu aiba oase! Sarati, piperati, stoarceti zeama de lamaie peste fileuri si lasati sa-si faca treaba marinata asta simpla (vreo juma de ora). Taiati felii foarte subtiri o sunca afumata (puteti folosi faimosul produs italian... daca dati de el in magazine... ) Asterneti un strat de sunca, puneti deasupra fileul de peste, cateva rosii uscate si marinate in ulei - sau gogosari marinati - rulati cu ajutorul unui cutit lung feliile de sunca in jurul pestelui si puneti la prajit intr-o tigaie, evident, fara ulei. Intocmiti o mamaliguta in a carei apa scurgeti toata grasimea lasata de sunca, imbogatiti-o cu parmezan (pt a deveni elastica) si turnati o jumatate din ea pe un platou larg si uns in prealabil (cu ce vreti voi... uns sa fie!) Puneti deasupra primului strat de mamaliga ruloul format din sunca+peshte+umplutura din mijloc si acoperiti cu restul de mamaliga - care intre timp s-a mai racit nitel, a capatat o oarecare consistenta - si asteptati ca totul sa se raceasca pana la temperatura bucatariei. Dupa asta, dati-i forma de peste, nu-i mare lucru - cu un cutit nici macar bine ascutit... Daca va simtiti jucause in ziua respectiva, luati un dop de sampanie si faceti solzi; cu o furculita faceti inotatoarele; si daca va simtiti mai jucause ca niciodata, fardati-l cu o pensula inmuiata in sos de rosii cu usturoi ori o solutie de boia inmuiata bine in zeama de lamaie. Etapa asta nu-i cine stie ce grea - trebuie doar un pic de rabdare si niste taine: dati cu pensula exact asa cum se curata pestele, adica in rasparul solzilor: sosul de rosii se va impiedica de solzi si acolo va ramane; fiti atente la consistenta sosului - incercati mai intai pe coada pestelui artificial, daca nu e destul de consistent mai puneti ceva sa-l ingrosati. Cred ca e un peste foarte bine ascuns si cat se poate de aspectuos! Voi ce credeti?