Curatati cartofii de coaja si feliati-i rondele subtiri folosind o razatoare pentru a avea grosime egala. Asezati-i usor suprapusi, intr-un vas termorezistent uns cu unt, ca tiglele de la casa. Separat, topiti 1 lingura de unt in uleiul incins intr-o craticioara si prajiti putin grisul pana incepe sa-si schimbe culoarea. Stingeti cu lapte si adaugati smantana. Fierbeti in continuare 2-3 min, amestecand continuu, avand grija sa nu se ingroase prea tare. La final, adaugati 150 g cascaval ras, omogenizati si retrageti imediat vasul de pe foc. Condimentati cu sare si piper, dupa gust. Inglobati usturoiul, optional. Turnati peste cartofii din tava, raspandind sosul peste acestia, cu ajutorul unei linguri. Presarati uniform cu restul de cascaval ras, cu frunzulite de busuioc si puneti din loc in loc, bucatele de unt. Dati la cuptorul incins pentru circa 30 min, la foc moderat sau pana ce cartofii sunt facuti si formeaza deasupra o crusta crocanta, aurie. Serviti calzi, langa carne, cu o salata de sezon.

Curatati cartofii de coaja si feliati-i rondele subtiri folosind o razatoare pentru a avea grosime egala. Asezati-i usor suprapusi, intr-un vas termorezistent uns cu unt, ca tiglele de la casa. Separat, topiti 1 lingura de unt in uleiul incins intr-o craticioara si prajiti putin grisul pana incepe sa-si schimbe culoarea. Stingeti cu lapte si adaugati smantana. Fierbeti in continuare 2-3 min, amestecand continuu, avand grija sa nu se ingroase prea tare. La final, adaugati 150 g cascaval ras, omogenizati si retrageti imediat vasul de pe foc. Condimentati cu sare si piper, dupa gust. Inglobati usturoiul, optional. Turnati peste cartofii din tava, raspandind sosul peste acestia, cu ajutorul unei linguri. Presarati uniform cu restul de cascaval ras, cu frunzulite de busuioc si puneti din loc in loc, bucatele de unt. Dati la cuptorul incins pentru circa 30 min, la foc moderat sau pana ce cartofii sunt facuti si formeaza deasupra o crusta crocanta, aurie. Serviti calzi, langa carne, cu o salata de sezon.