- le spalam, uscam si le punem intr-o farfurie, turnam otet peste ele (fara sa le inecam in otet), le lasam minim 30 minute - le scoatem si le uscam apoi le trecem prin faina si le prajim in uleiul incins - le saram la sfirsit * Spalam sardinele si le curatam de solzi. Taiate pe burta li se scot intestinele, apoi se taie capul. In continuare sunt desfacute ca o carte, tragind usor in lungul sirei spinarii aceasta se va ridica cu usurinta dinspre cap spre coada dezlipindu-se de carnea pestelui impreuna cu restul oaselor. Se taie cu un cutit ascutit sau cu foarfeca de bucatarie ca sa pastram codita. ** se poate folosi chiar si zeama de lamiie in loc de otet- le spalam, uscam si le punem intr-o farfurie, turnam otet peste ele (fara sa le inecam in otet), le lasam minim 30 minute - le scoatem si le uscam apoi le trecem prin faina si le prajim in uleiul incins - le saram la sfirsit * Spalam sardinele si le curatam de solzi. Taiate pe burta li se scot intestinele, apoi se taie capul. In continuare sunt desfacute ca o carte, tragind usor in lungul sirei spinarii aceasta se va ridica cu usurinta dinspre cap spre coada dezlipindu-se de carnea pestelui impreuna cu restul oaselor. Se taie cu un cutit ascutit sau cu foarfeca de bucatarie ca sa pastram codita. ** se poate folosi chiar si zeama de lamiie in loc de otetSardine a linguata este o reteta foarte veche, siciliana, un mod de a prepara pestele al sicilienilor saraci care desfacind pestele in acest fel si apoi prin marinarea in otet inainte de a fi prajit faceau ca acest peste ieftin sa semene cu unul mai scump cum ar fi Limba de mare (lat. Solea Solea) si care in spaniola se numeste lenguado. Faptul ca pestele se tinea mai intii in otet sau chiar in zeama de lamiie inainte de a fi prajit este de fapt o metoda veche de a face ca gustul sa se imbunatateasca in cazul in care pestele folosit din motive economice era poate de o calitate inferioara sau nu era chiar proaspat. Insa acest mod de a praji pestele ii da astazi un gust caracteristic.