- spalam si taiem dovleceii la capate, ii golim cu lingurita sau cu unealta speciala pentru scos miezul dovleceilor; - amestecam intr-un castron orezul, mararul, menta, patrunjelul spalate si tocate, ceapa rasa pe razatoare, 1 lingura de ulei, sare si piper; - umplem dovleceii cu acest amestec numai pe 3/4 (orezul se va umfla); - ii asezam intr-o cratita cu restul de ulei de masline si varsam atita apa cit sa ii acopere, eventual punem si o farfurie deasupra ca sa stea fara sa se miste, sa nu se ridice la suprafata; - ii fierbem cam trei sferturi de ora; - lasam sa se raceasca cca 10 minute inainte sa ii servim cu iaurt (grecesc) sau cu sos avgolemono Sos Avgolemono: intr-o tigaie punem oul cu sucul de lamiie, ulei, sare si supa si incalzim pina cind obtinem un sos nu foarte lichid.- spalam si taiem dovleceii la capate, ii golim cu lingurita sau cu unealta speciala pentru scos miezul dovleceilor; - amestecam intr-un castron orezul, mararul, menta, patrunjelul spalate si tocate, ceapa rasa pe razatoare, 1 lingura de ulei, sare si piper; - umplem dovleceii cu acest amestec numai pe 3/4 (orezul se va umfla); - ii asezam intr-o cratita cu restul de ulei de masline si varsam atita apa cit sa ii acopere, eventual punem si o farfurie deasupra ca sa stea fara sa se miste, sa nu se ridice la suprafata; - ii fierbem cam trei sferturi de ora; - lasam sa se raceasca cca 10 minute inainte sa ii servim cu iaurt (grecesc) sau cu sos avgolemono Sos Avgolemono: intr-o tigaie punem oul cu sucul de lamiie, ulei, sare si supa si incalzim pina cind obtinem un sos nu foarte lichid.